Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спортзал для кікбоксингу та спальні ліжка: як на Львівщині обладнали бомбосховища

На інтерактивній карті Львівщини з’являється все більше точок для тимчасового укриття у разі бойових дій. Наразі містяни забезпечені найпростішими укриттями на 197%. Про те, в якому стані укриття та чим їх обладнали, читайте далі в матеріалі Гал-інфо.

Цього разу вдалося дослідити укриття Меденицької громади усіх видів власності: державної, комунальної та приватної. І розпочнемо з державного навчального закладу “Меденицький професійний ліцей”. Проєктна потужність укриття цього закладу освіти розрахована на 1100 осіб, однак зараз за усіма формами навчання одночасне перебування в приміщенні становить лише 498 осіб з яких - 408 учнів і 90 працівників інженерно-технічного та педагогічного персоналу. 

Загальна площа приміщення становить приблизно 800 кв. м. Воно розділене на дві основні кімнати. У першій поставили стільці і парти. Друга виконує санітарну роль - там розміщені туалети й умивальниками. 

1/2

“Приміщення повністю забезпечене питною та технічною водою, якої повинно вистачити на 12 годин, що буде навіть за відсутності електрики. Також якщо не буде світла, то ми маємо акумуляторні ліхтарі та лампи. Згідно з вимогами, тут також є аптечка, яка наповнена медикаментами першої необхідності та тискоміром. На випадок пожежної небезпеки також є вогнегасники”, - розповів директор ліцею Василь Лужецький. 

Додамо, що до переходу на дистанційне навчання, а саме два тижні тому, з дітьми проводили й тренування на випадок надзвичайної ситуації, зокрема екстрено здійснювали евакуацію до протирадіаційного укриття. А ось в Пустомитівському ліцеї №2 імені Василя Кучабського умови зовсім інші. Як розповів директор ліцею Ігор Мадай, укриття розташоване прямо під будівлею та виконує навчально-спортивну функцію.

“У школі навчаються 755 учнів та понад 60 осіб педагогів і персоналу. Усі вони можуть вільно поміститись у сховищі, якщо використати ще другу половину. Наразі вона не є такою обжитою, але свою функцію цілком виконує”. 

Так, нещодавно одну половину вирішили облаштувати, щоб діти регулярно могли відвідувати різноманітні спортивні секції. Тепер приміщення оснащене біговими доріжками, гантелями та сучасним спортивним залом для кікбоксингу. Також поруч розміщені душові кабінки з роздягальнею. 

“Такий вигляд сховище має лише третій рік, адже до цього тут був просто звичайнісінький склад, де були різні парти, меблі, крісла тощо. Однак громадська організація зацікавилась, і з допомогою Пустомитівської міської ради та меценатів нам вдалося обладнати сучасний спортивний зал”, - зазначив Ігор Мадай. 

Другу половину тільки починають облаштовувати. Окрім того, у приміщенні є  резервна технічна та питна вода, а також аптечка з усіма необхідними медикаментами для надання невідкладної допомоги. Зазначимо, що проблему водопостачання у разі відсутності електроенергії вже вирішили. Як розповів голова Пустомитівської міської ради Олег Серняк, нещодавно придбали генератори.

“У випадку надзвичайної ситуації і відсутності електроенергії важливим питанням буде забезпечення санітарних умов, і тому ми закупили генератори, які будуть живити двигуни в кожному великому населеному пункті. Окрім того, маємо пальне для того, щоби можна було до тижня часу протриматися автономно. Ну і звісно, що працюємо над інформуванням мешканців та проводимо навчання з медицини”, - зазначив Олег Серняк. 

Також вдалось побувати в одному із приватних підприємств Пустомитівської громади. Об’єкт збудували ще за часів Радянського Союзу, однак після зміни форми власності його повністю реконструювали. Приміщення передбачене для укриття робочої зміни підприємства, тобто 20 осіб, однак у разі необхідності кількість можна збільшити до 60 осіб. 

1/2

Як зазначив начальник відділу пожежної безпеки Андрій Рамкас, в мирний час укриття не використовують, проте у випадку оголошення надзвичайної ситуації чи воєнний час об’єкт доукомплектовують упродовж 12 годин лавками та стільцями. Зараз в об’єкті передбачені спальні місця, санвузол, вогнегасні та медичні засоби. В резерві також є вода та місце для приймання їжі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ