Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Список сервісів для поглиблення твоєї цифрової грамотності

Як використати максимум можливостей для твого мультимедійного матеріалу і не вмерти від нервового розладу?

На допомогу прийде поняття цифрової грамотності (від англ. – digital literacy). Це дуже трендове для сучасного інформаційного суспільства явище, яке зробить твій проект або розповідь усього життя інтерактивним бестселером!

Існують сервіси, які просто перевернуть твій колишній світ догори дриґом . Про них Гал-інфо дізналися на лекції «Цифрова грамотність» від Центру навчальних та інноваційних технологій УКУ. Ми могли би розповісти тобі усе, чим з нами поділилася спікерка Ірина Герасимук, однак вирішили не робити цього. Тобі буде нудно, а нам – тяжко. Тому ось тобі список сервісів, які поглиблять твої знання про цифровий медіасвіт!

Візуалізація геоданих у форму інтерактивної мапи

Те, що перетворить квадратики, лінії та численну павутину геолокацій на зрозумілий та чіткий гід. Рекомендується використовувати, як картографічну інфографіку.

Snazzy Maps – дозволяє зробити мапу з власним дизайном, використовуючи готові шаблони або застосовуючи різні інструменти. Також плюсом цього сервісу є легка, відносно більш серйозних конструкторів, побудова мапи, на основі Google Maps. Якість не втрачається і час зберігається.

Uebermaps – це платформа для спільного картографування. Кожен із твоєї dream-team має доступ до загальної розробки проекту мапи, відповідно може вносити туди свої правки та залишати нотатки колегам.

StoryMapJS – зручний для створення уявних мап без використання справжніх геоданих. Якщо, наприклад, ти хочеш створити цифрову карту пекла, то саме цей сервіс надасть тобі таку можливість. Просто підкладаєш своє зображення, розташовуєш на ньому відповідні інтерактивні позначки і вуаля!

Інструменти для створення інтерактивних розповідей

Дозволять створити мультимедійний блог або навіть власний архів, вставити туди анімацію, аудіо та відео, зображення твоїх котиків або собачок. Словом, усе!

Wordpress – бувалий титан на новомедійному Олімпі. Ця платформа для розробки сайтів є найбільш поширеною серед інтернет-користувачів. У ньому маса можливостей для інтерактивних матеріалів, однак єдиним мінусом є складний конструктор. Тому доведеться трохи попорсатися у недрах Wordpress, щоб створити щось грандіозне. До речі, тобі треба буде купити підписку, бо без неї ніяк.

Tilda – це оптимальний варіант для новачка. Так само платформа для розробки сайту, однак набагато спрощена і візуально оптимізована. Дуже багато різноманітних інструментів, однак доступ до них обмежений щомісячною підпискою. Якщо хочеш безкоштовно – будь готовий радіти і малому.

OMEKA – суперсервіс для створення цифрових виставок і мультимедійних архівів. Часто використовуються дослідниками, розробниками музеїв або бібліотек. Оцифровування документів і збереження їх на єдиній платформі вільного доступу – це, безсумнівно, крок у майбутнє. Крок, який ти теж можеш зробити!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ