Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США зекономили на Україні – от і результат, – західні ЗМІ

Скорочення американської допомоги негативно позначилося на демократизації цієї країни, стверджує кореспондент Washington Post. З 2005 по 2008 рік фінансування згаданих програм скоротилося вдвічі - з 40 млн до 20 млн доларів, пише Inopressa.Ru.

Адміністрація Барака Обами запропонувала цього року збільшити фінансування демократизації України до $ 26 млн. При цьому Росія витрачає все більше грошей на підрив українського уряду і реформ, стверджує директор Democratic Initiatives Foundation, один з організаторів загальнонаціонального екзит-полу Ілко Кучерів.

«Більше п'яти років тому екзит-пол, проведений на західні гроші, вступив у суперечність з офіційними результатами президентських виборів в Україні і став поштовхом до … «помаранчевої революції», - нагадує Філіп П. Пен. У першому турі президентських виборів 2010 року результати цього ж екзит-полу не співпали з результатами інших і остаточними офіційними результатами виборів, тому що «скорочення бюджету змусило організаторів скоротити кількість виборчих дільниць, охоплених опитуванням», пише газета.

В останні роки фінансова допомога Сполучених Штатів на розвиток української демократії різко зменшилася. Одна з причин - втома Заходу від розбрату в урядовій верхівці. «Проте, за словами аналітиків, скорочення допомоги також вказує, що Вашингтон схильний фокусуватися на виборах і радикальних змінах типу «помаранчевої революції», а не на важкої, тривалої роботи з будівництва таких інститутів, як незалежні суди, вільна преса, що функціонує громадянське суспільство», - йдеться у статті.

Нагадаємо, раніше посол США в Україні Джон Теффт заявляв, що Штати готові співпрацювати з будь-яким президентом України, якого обере український народ. «Я вважаю, що обидва кандидати - Янукович і Тимошенко - достатньо чітко розуміють американську позицію, - підкреслив Теффт. - Вони проводили бесіди з американськими лідерами, і я теж виклав нашу позицію. Ми готові, як запевнила держсекретар Клінтон, працювати з будь-ким, кого обере український народ», передає Росбалт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ