Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Стало відомо ім’я переможця Міжнародної премії Івана Франка

Лауреатом Міжнародної премії Івана Франка став кандидат історичних наук Олексій Сокирко.

Міжнародна премія Івана Франка – це найпрестижніша українська нагорода в галузі гуманітаристики. Ця премія відзначає наукові відкриття та значні досягнення у сфері українських студій та соціальних наук. Наприклад, першим лауреатом Премії у 2016 році став Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Любомир Гузар за докторську працю, присвячену дослідженню екуменічної діяльності митрополита Андрея Шептицького.

Цьогоріч премію вручили вже восьмий раз. Урочиста церемонія відбулася сьогодні, 27 серпня, у день народження Івана Франка, традиційно у Дрогобичі. Вчора відбулось засідання міжнародного журі, на якому 12 докторів наук з різних країн обрали лауреата премії. 

Переможцем цьогоріч став кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Сокирко. Лауреат здобув перемогу за монографію “Козацький Марс: Держава та військо Козацького Гетьманату в добу Мілітарної революції, 1648–1764”, видану у Києві у 2023 році. 

На перемогу також претендували польські науковці докторка габілітована, професорка Варшавського університету Йоанна Гетка та кандидатка гуманітарних наук Йоланта Дарчевська із монографією “Викрадена Русь? Російська війна за ідентичність України”, а також доктор філологічних наук, професор Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Ігор Набитович із монографією “Gloria et sacrum. Історична проза української еміґрації”.

Олексій Сокирко

Зазначимо, що премію організовує Міжнародний фонд імені Івана Франка, який заснований у 2015 році онуком письменника, Роландом Франком. Головною метою фонду є сприяння дослідженням у галузі українознавства та соціально-гуманітарних наук, а також популяризація наукового і культурного спадку Івана Франка на міжнародному рівні.

Свої проєкти Фонд реалізовує за підтримки Українського культурного фонду, Державного історико-культурного заповідника “Нагуєвичі”, Дрогобицької міської ради та інших установ. Функціонує Фонд за підтримки доброчинних внесків та пожертв від іноземних фізичних та юридичних осіб, міжнародних організацій тощо. 

Мирослав Хом'як, один із меценатів заходу, підкреслює важливість цієї премії як символу стійкості української наукової думки навіть у складні часи. Він зазначає, що продовження вручення премії під час війни свідчить про здатність українців зберігати свої культурні та наукові надбання навіть у найважчі моменти, що дає надію на майбутнє України та її наукової спільноти.

Мирослав Хом'як

Такі заходи, за словами Хом'яка, допомагають не лише зберегти спадщину Івана Франка, але й підтримувати зв’язок між минулим і майбутніми поколіннями науковців та культурних діячів.

Нагадаємо, що сьогодні, 27 серпня, у світі відзначають 168-у річницю з дня народження Івана Франка. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ