Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Старий новий рік у Львові: нові та класичні розваги

Старий новий рік – чарівне і магічне свято, котре у Львові святкують уже далеко не один десяток років. Він є свідченням того, як люди шанобливо запрошують в хату щось нове і незнане.

В 2022 році свято припало на п’ятницю. Християни в цей день також відзначали Обрізання Господнє і День Василя.

Традиції старого Нового року

В ніч з 13 на 14 січня на Василя молоді та старі люди не спали всю ніч. Вони ходили по хатам і засівали долівки зерном. Дана традиція поступово перейшла на Старий Новий рік. Нове покоління хоч і поважає старі традиції та намагається їм слідувати, але нові розваги, наприклад, казино України, для них більш цікаві. 

Напередодні 13 січня приходить Щедрий вечір. В народі він ще зветься Васильєв вечір Меланки, Щедрець чи Освінь. Церква в цей день віддавала шану преподобній Малані Римлянці. прості господині в домівках готували ситні страви: млинці, свинину, ковбаси, вареники, холодець. Та головною стравою була, звичайно ж, кутя. Від різдвяної вона відрізнялася тим, що в неї додавали масло, смалець, молоко та сало.

На святковий стіл раніше, як і сьогодні, збиралася вся сім’я. Кожен вдягався у свій найкращий новий одяг. Всі веселилися, співали пісень і просили один у одного вибачення. Після вечері дівчата йшли ворожити на суджених і долю. Вся молодь ходила по домівкам, співаючи щедрівки і просячи смачне частування чи гроші. В компанії деколи був той, хто вбирався в костюм кози Маланки. В такому разі щедрувальники розігрували досить цікаві сценки.

Після опівночі, коли наставав Васильєв день, хлопці ходили до сусідів та хрещених батьків посівати у будинку зерном. Вони бажали господарям щастя. Обряд вважався таким, що приносить гарний врожай та достаток в новому році. Вважалося, що першим в будинок в Старий Новий рік повинен зайти саме чоловік.

Сьогодні мало які традиції збереглися і виконуються. Однак люди все ж дотримуються деяких речей:

  • у свято не дозволяється сваритися, лихословити  чи лаятися,
  • не дозволяється вдягати брудний старий чи навіть темного кольору одяг,
  • дівчатам забороняється співати,
  • якщо людина не бажає ходити в боргах весь рік, то вона не повинна давати комусь гроші чи повертати їх,
  • не можна виносити сміття,
  • не варто в свято і перераховувати дрібні монети, адже весь рік будуть литися сльози.

Україна святкує

Судячи зі статистичних даних, більшість українців провели Новий і Старий рік у себе вдома. Лише кожен десятий був новорічну ніч серед друзів. На традиції святкування в 2022 році доволі сильно вплинула епідемія коронавірусу. У порівнянні з минулими роками в рази менше українців згодилися йти до когось в гості. Переважна більшість жителів країни, хоч і втомилися від систематичних заборон з боку держави, та побажали провести свята в деякій ізоляції. 

В 2022 році змінилися і новорічні побажання. Більшість людей бажали міцного здоров’я і довгих років життя. До епідемії частіше хотіли миру в домі та країні.

Попри все, згідно з дослідженнями експертних груп, переважна більшість українців почуваються щасливими. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ