Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Супрун запропонувала альтернативу перекису водню та "зеленці"

Якщо ви вже розчарувалися у перекису водню, але ще не знаєте, який засіб використовувати, щоб знезаразити рану - цей список для вас, - написала у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Засоби, які допоможуть захистити рани та подряпини від зараження мікробами:

- З дитинства ми знаємо про захисні властивості спиртового розчину йоду та діамантового зеленого або "зеленки". І вони правда допомагають. Але тут є своє але. За останні десятиріччя наука винайшла більш зручні антисептичні засоби, тому на Заході починають поступово відмовлятися і від одного, і від іншого.

- У країнах з розвинутою системою охорони здоров'я наразі популярними є йод-вмісні антисептики. До них, зокрема, входять сполуки, що містять йод та повідон. Вони є менш агресивними, ніж спиртовий розчин йоду, тому не так сильно подразнюють ушкоджену частину тіла і мають гарне співвідношення ефективність/безпечність. До таких засобів відноситься 10%-й розчин повідон-йоду.

Повідон-йод допомагає загоєнню ран, має широкий антибактеріальний спектр, низький рівень резистентності, ефективний проти біоплівок та добре переноситься.

- Хлоргексидин 5%-розчин - сильний антисептик, який має широкий спектр застосування. Залежно від концентрації та форми випуску він може застосовуватися для догляду за порожниною рота, миття рук, очищення ран та передопераційної обробки ран та рук. Хлоргексидин добре знезаражує ушкоджене місце.

- Етанол - коли немає під рукою менш агресивного засобу, можна використовувати етиловий спирт. Найбільш ефективною є 70% концентрація. Важливо, що за невеликої концентрації етанол не має бактеріоцидного впливу, а 96%-ва концентрація менш ефективна за 70%-ву через особливість бактеріальної мембрани.

Повідон-йод (10% розчин), хлоргексидин (5% розчин) та етанол(70% розчин) рекомендуються до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я та присутні у Національному переліку основних лікарських засобів.

Звертаємо увагу, що популярний в Україні антисептик Мірамістин - не має належним чином проведених клінічних випробувань і його необхідно використовувати з обережністю. Будьте обачливими у виборі засобу та при серйозних травмах обов’язково консультуйтеся з лікарем.

Зважайте, що перед тим як обробляти рану її необхідно промити під проточною водою.
Потім нанесіть засіб, що знезаражує та накладіть стерильну пов’язку або пластир.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ