Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суспільну думку готують до виборів на окупованих територіях, – Олександр Доній

Учора, 12 серпня, минув рік, відколи у Мінську було підписано так званий «Мінськ-2», або Комплекс заходів з імплементації мінських домовленостей від 5 вересня 2014 року. Більшість експертів одразу назвали документ мертвонародженим й прогнозували, що він не буде виконуватись – передовсім російською стороною. Олександр Доній належить до тих політиків, які критикували мирний план Порошенка від часу його проголошення. Учора він поділився із «Гал-інфо» своїми міркуваннями щодо того, куди цей план привів Україну через півроку після підписання «Мінську-2».
Фото - ua.112.ua

«Ще в червні минулого року, коли вперше був оприлюднений так званий мирний план Порошенка, я попереджав, що суспільство готують до виконання плану Путіна. Мінські угоди – це одна з успішних частин цього плану», – зазначив політик.

Він нагадав, що завдання пропагандистської машини Кремля полягало в тому, щоб переконати захід, що в Україні триває не агресія Росії, а так звана громадянська війна. На його думку, Мінські угоди якраз і працюють на підтримку цієї путінської концепції.

«Їх підписали терористи Плотницький й Захарченко, з одного боку, і представник президента Порошенка – Кучма, з іншого боку. Це не переговори з Кабміном чи Міністерством закордонних справ Росії. За стіл переговорів посаджені буцімто сторони внутрішньоукраїнського конфлікту», – наголосив Доній.

Він додав, що підтверджується ще один його прогноз річної давнини, згідно з яким Путін старатиметься інкорпорувати окуповані території в політичне тіло України.

«Саме тому нині так наполегливо обговорюється варіант проведення на окупованих територіях псевдовиборів та визнання «обраної» влади українським керівництвом. Очевидно, що українську суспільну думку готують до виборів на окупованих територіях. Не випадково тривають постійні обстріли, що приводять до жертв з українського боку. Нас готують до сприйняття угоди як необхідного компромісу: аби не було війни. Мовляв, краще поганий мир, аніж постійні українські втрати», – зазначив політик.

За його словами, основні сили нині кинуті на те, щоби внести путінські зміни до конституції України.

«Під тиском президента безхребетна Верховна Рада вже проголосувала за це в першому читанні й тепер готується на День незалежності остаточно провести зміни в Конституції. В зв’язку з цим поширюється брехня, мовляв, Перехідні положення не мають того ж значення, що й «тіло» Конституції. Проте навіть юрист-початківець скаже, що Перехідні положення конституції є також конституцією», – заявив Олександр Доній.  

Політик зазначив, що пропоновані зміни містять низку небезпечних завуальованих речей.  

«Є посилання на Закон, ухвалений 16 вересня 2014 року, в якому записана, серед іншого, амністія терористам. В якому написано, що учасники дій в окремих районах не піддаються кримінальному переслідуванню. Я нагадаю, що два тижні тому айдарівець був засуджений на 6 років за те, що мав незареєстровану гранату. Не кидав її кудись, а просто мав. А тим часом Плотницький й Захарченко амністовані законом від 16 вересня 2014 року», – обурено заявив Олександр Доній.

Він додав, що законом від 16 вересня унеможливлюється політика підтримки української мови, оскільки він легітимізує закон Колесніченка-Ківалова.

«Тепер на закон Колесніченка-Ківалова буде посилання в Перехідних положеннях Конституції. Якщо хтось вважає, що це дрібниця, то нагадаю, що в чинних Перехідних положеннях Конституції так само є дуже завуальоване речення, згідно з яким «перебування іноземних баз на території України регламентується міжнародним законом, який ратифікує Верховна Рада». Тобто теж абсолютно обтічне формулювання, яке в подальшому дало можливість встановити законодавство, що дозволило перебування на території Криму російських військ, котрі зрештою взяли участь в анексії півострова», – зазначив Олесь Доній.

За його словами, російська дипломатія діє дуже системно, і в даному випадку реалізує ідентичний алгоритм із тим, який був реалізований у випадку з легалізацією Чорноморського флоту РФ у Криму.

Завдяки легалізації «днр»  і «лнр» Москва зможе блокувати українізацію, демократизацію та європеїзацію України.

«На окупованих територіях буде контрольована Москвою бандитська влада (можливо, з іншими прізвищами після місцевих «виборів», тому що Кремль постійно тасує ці кадри; якщо старі набили оскомину, то їх міняють, як-от Гіркіна, Пономарьова, Болотова). Ця влада житимеп за рахунок українського бюджету й де-факто матиме право вето на українізацію, європеїзацію, демократизацію. Тобто Україна не зможе проводити в культурній політиці просування української мови, не зможе подавати заявку в ЄС і НАТО. Нинішня влада її, зрештою, й не подає, але в подальшому не буде навіть таких перспектив, бо одразу буде шантаж можливим поновленням військових дій», – наголосив Олександр Доній.

З точки зору Олександра Донія, єдиний вихід – це дострокові вибори президента, проте суспільство не готове навіть обговорювати цю тему. Допоки ж суспільство доходитиме цієї думки, Україна дедалі більше втрачатиме незалежність і суверенітет.

«Очевидно, що таємні домовленості між Путіним і Порошенком були досягнуті до президентських виборів, і незважаючи на те, що союзники України намагались відстоювати українські інтереси навіть більше, ніж українське керівництво, на якомусь етапі й вони махнули рукою, зрозумівши, що чинна влада не буде обстоювати українські національні інтереси. Тоді вони вирішили погодитися, що тут буде сіра буферна зона на роки. В багатьох аспектах світ проявляє більшу принциповість, ніж Україна. ЄС на рік пролонгував заборону своїм компаніям торгувати з економічними структурами, зареєстрованими в Криму. А Україна торгує. Постає запитання: через рік вони продовжать заборону, якщо побачать, що Україна на це плює?», – поставив риторичне питання політик.

На його думку, на тлі європейської та євроатлантичної риторики Україна саботує співпрацю з ключовими партнерами західного світу.

«У нас рік немає посла в Великій Британії. Це країна-підписант Будапештського меморандуму, й Порошенко свідомо не призначає туди посла. Будь-якого логічного пояснення, чому Порошенко впродовж року не може призначити в Лондон посла, не існує. Так само півроку в нас немає посла у Канаді. Будь-який спеціаліст скаже, що українська влада у базових ділянках саботує процес співпрацю з західними країнами», – резюмував Олександр Доній.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ