Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сирійський план: Путін шукає спосіб, щоб Захід забув про Україну - ЗМІ

Сирійську авантюру Путіна можна порівняти з "другим фронтом" у війні, яку розв'язав Кремль, намагаючись не втратити вплив на Україну та водночас примусити Захід "проковтнути" амбіції Росії щодо Криму.

Таку думку висловили два автори з Вашингтона і Брюсселя – Робін Еммотт і Філ Стюарт у статті, опублікованій у четвер Reuters, повідомляє Укрінформ.

"Хоча столиця Сирії знаходиться в 3 тис. км на південь від Києва, для президента Росії Володимира Путіна це два фронти в одній війні, спрямованій на блокування європейської інтеграції України", - зазначається в публікації із посиланням на чиновників з ЄС, США та НАТО.

Публічно ніхто з офіційних осіб не пов'язує питання Сирії і України, щоб уникнути спекуляцій перед зустріччю лідерів "нормандської четвірки" в Парижі.

Втім, не під запис ряд високопоставлених чиновників і дипломатів висловили думку, що мета російського лідера в Сирії полягає частково у "створенні тиску на Захід, щоб той мовчазно погодився з російською анексією Криму 2014 року та поступово скасував санкції".

Західні представники також побачили інші мотиви російської військової активності в Сирії, йдеться у статті. У тому числі зазначається, що Москва може інтерпретувати це як допомогу в "припиненні рекордних потоків біженців до Європи". Втім більшість чиновників вважає, що Путін хоче показати себе "незамінним співрозмовником для Заходу".

На думку неназваного джерела, пов'язаного з українським питанням, участь Путіна в Сирії є не тільки спробою домогтися поступок від Заходу щодо Криму та санкцій, але й "погодитися із замороженим конфліктом у східній Україні".

У цьому ж контексті видання пише, що заморожування ситуації на сході України шляхом неповної імплементації 12-ти пунктів Мінського мирного плану на тлі видимої деескалації конфлікту грає на руку Путіну. Це надає йому змогу "вмикати" та "вимикати" конфлікт, щоб не дати Україні реалізувати курс на євроінтеграцію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ