Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Так хто ж батєнька Батенка?

Скандальне рішення Конституційного суду про скасування низки положень антикорупційного законодавства, яке вже поставило під загрозу безвізовий режим та відносини України з ЄС, не обійшлося й без львівських слідів.

У списку 47-ми нардепів, які подали до Конституційного суду скандальну ініціативу на захист корупції, виявився й депутат з Львівщини – представник групи "За майбутнє" Тарас Батенко. Галицький політик, який повсюдно декларував порядність, християнські цінності та патріотизм, виявився в одній компанії з членами фракції ОПЗЖ. І це навіть попри те, що ціла низка незалежних експертів заявили про дестабілізаційний характер і, навіть – "ворожий слід" у рішенні Конституційного суду. А Президент, з огляду на небезпеку для демократії, навіть скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України та позачергове засідання уряду.

Однак для Тараса Батенка, участь у такій відверто брудній та скандальній справі, за яку б не взявся жоден розважливий і поважаючий себе політик, чомусь не стала перепоною. Хоча, Батенко, якого інколи називають "галицьким Остапом Бендером", завжди вирізнявся прагматичністю, діловою хваткою, хитрістю і що найважливіше – політичною слизькістю. Промінявши за свою політичну кар'єру півдесятка партій, Батенко завжди вмів домовлятися – навіть з освітою політолога, Батенко став директором «Магістральних нафтопроводів «Дружба» ПАТ «Укртранснафта» у 2009-2014 роках. Здавалося б – амбітний і недурний політик, справжній "хитрий лис" з усіма необхідними якостями для успішних партійних інтриг українського "карткового будинку", та й примудрився вляпатися в таку абсурдну справу з корупційно-кремлівським душком.

Проте спокуса участі в сумнівній корупційній ініціативі ОПЗЖ, схоже, переважила почуття політичної хитрості Тараса Батенка.

Однак, участь у корупційному скандалі, стала не єдиним політичним зашкваром Тараса Батенка. На додачу, Батенко ще й вирішив кинути брудом у партії, які одержали на Львівщині більшу підтримку виборців, аніж партійно-олігархічний проєкт "За майбутнє", в якому зараз перебуває Батенко.

Усвідомлюючи, що його політична сила заледве долає виборчий бар'єр до Львівської обласної ради, Батенко заявив про "змову" та спробу "фальсифікації" виборів на Львівщині президентською партією "Слуга народу" і навіть виставив "ультиматум" главі Львівської ОДА Максиму Козицькому. Хоча, звинувачення у "фальсифікаціях" та погрози звернення до суду, вже стали своєрідною візитівкою всіх політичних лузерів, особливо – в нашій країні. Замість того, щоб помічати свої помилки, або хоча б – збавити темпи політичного авантюризму та корумпованості, політичні невдахи завжди намагаються знайти "винних".

Шукати "винних" в електоральному фіаско, Батенко чомусь вирішив не серед однопартійців, які бездарно програли виборчу кампанію, незважаючи на величезні олігархічні інвестиції у проєкт "За майбутнє". І навіть не серед невдало обраних партійних кандидатів, які не спромоглися здобути підтримку виборців. Але, за логікою Батенка, якщо його політична сила не набрала навіть прохідного мінімуму голосів, то єдине, що залишається – це звинувачувати у "злочинах" і поливати брудом опонентів, яким громадяни висловили довіру.

Проте, Тарас Батенко, насправді зовсім не переймається репутацією і тим, як виглядатиме в очах виборців. Свій політичний капітал такі політики будують на політичній корупції, скандалах, і хайпі. Лише так, вони знаходять політичних змовників і спонсорів з числа олігархів, в тому числі – й проросійських.

Володимир Шамовець

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ