Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Традиційний День Героїв можуть перенести

Традиційний для Львова День Герої, коли громадськість вшановує ветеранів УПА, цього року можуть перенести. Про це стало відомо сьогодні, 28 квітня, під час засідання Координаційної ради при Львівській облраді, передає кореспондент Гал-інфо з місця події.

Як зазначив голова крайового братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк, до нього звертаються ветерани, бо не знають, як бути із святкуванням традиційного для Львівщини та Львова Дня Героїв, який відзначають в останню неділю травня.

Він пояснив, що в країні непроста ситуація, окрім того, День героїв припадає на 25 травня, коли заплановані вибори Президента України.

Учасники координаційної ради вирішили обдумати можливість та доцільність перенесення цьогорічного святкування на інший день. Остаточне рішення приймуть згодом.

Нагадаємо, що День Героїв або Свято Героїв є щорічним святом в Україні, яке встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

В сучасному вигляді відзначається 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручності та якомога більшої участі, масові заходи, почасти, відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята. Львівська обласна рада прийняла рішення про святкування в четверту неділю травня.

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів (ОУН) постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ