Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Трускавець: сесія на мільйон

18 лютого, відбулась 8-ма позачергова сесія Трускавецької міської ради. Її метою було проголосувати одне-єдине питання “Затвердження цільової програми фінансової підтримки ТзОВ “Трускавецький водоканал”. Однак через складну боргову ситуацію підприємства, відому наразі усім, суперечки та обговорення цього питання тривали близько двох годин. Про це пише truskavets-online.com.ua.

truskavets-online.com.ua:

"Міський голова зачитав присутнім депутатам лист з Дрогобича, в якому зазначалось, що через борги “Трускавецького водоканалу” Львівобленерго 22 лютого буде відключати електропостачання в Гірному, що призведе до відсутності води в місті. Тому нагальним питанням було часткове погашення заборгованості перед Дрогобичем.

Перші закиди з приводу недоцільності прийняття такого рішення зробив депутат від КУНу Роман Бучкович. “Ми зараз, по суті, збираємось віддати мільйон не комунальному, а напівприватному підприємству. Нам треба було вже, якнайшвидше, створювати своє комунальне підприємство, але чомусь до сьогоднішнього дня ніяких кроків для цього не зроблено” – зазначив Бучкович.

На закиди щодо створення комунального підприємства відповів заступник міського голови Олексій Балицький. “Давайте не будемо один одного обманювати – зазначив він, – створення комунального підприємства, яке займатиметься водопостачанням є питанням не одного дня. Це не просто КП, яке надаватиме якісь послуги (прибирання, балансоутримання). Для того, щоб займатись водопостачанням, потрібно мати для цього необхідну ліцензію. Тому одне лише створення підприємства та доведення до ладу всіх документів, ліцензії займе не менше півроку. А проблеми, які існують вже сьогодні, весь цей час будуть накопичуватися. Їх потрібно вирішувати, потрібно зменшувати ризики, інакше все це знову розтягнеться на роки”.

Засипав проект рішення критикою і депутат від “Народного контролю” Святослав Грабовський. Він розповів присутнім про свій аналіз діяльності даного підприємства та зазначив, що виділяти їм черговий мільйон ні в якому разі не варто. “Чому саме водоканалу ми маємо перераховувати ці гроші? Я проаналізува діяльність підприємства, у нього великий штат, високі зарплати: витрат у водоканалу в 2014 році – 29 млн, у 2015 році – 37млн. Працює 126 чоловік, середня зарплата 3400 гривень – НАЙВИЩА по місту (для порівняння в лікарні більше 500 чоловік персоналу, а середня зарплата майже в три рази нижча. Якщо підприємство збиткове, сидить в боргах, то чому вони не починають скорочувати персонал, чи знижувати зарплату, а ми повинні їх підтримувати. Ми зараз дамо мільйон, а через місяць знов постане така ж проблема” – зазначив Грабовський.

Голова франції “Народний контроль” в міській раді Руслан Цехмейстер також закликав колег не підтримувати це рішення, так як фінансування водоканалу є безрезультатним. “Скільки б їм не давали – вони все-одно сидять в боргах. Цей мільйон піде “як в суху землю” і результату від цього не буде, бо дуже швидко все повториться. Потрібно починати нове підприємство, яке працюватиме на громаду, а не навпаки” – висловився депутат.

“Самопоміч” після півторагодинного обговорення попросила перерву задля короткої партійної наради. По її завершенні Олег Карпин запропонував внести в рішення доповнення, щодо створення ревізійної комісії з вивчення діяльності ТзОВ “Трускавецький водоканал”. Така пропозиція додала ще більше резонансу. Не стримала своїх емоцій Зоряна Домбровська, яка побачила в цьому несправедливе підігравання одним депутатам. “В нас була можливість на минулій сесії створити таку комісію, звучали пропозиції Бучковича. Тоді цю ідею ніхто не підтримував, сьогодні вже підтримують ідею Карпина. Виходить: вчора ми не хочемо створювати комісію, а сьогодні вже хочемо…”

Розчарований таким поворотом залишився і Мирослав Мицько, який очолює комісію з питань ЖКГ та якому було доручено розгляд питання водоканалу. Комісія вже почала роботу по цьому питанню та двічі збиралась, а тепер їхня робота виявилась проігнорованою.

[12729399_1679753005643455_2063068915226517022_n]

Міський голова розповів про перші кроки на шляху до створення комунального підприємства. “Вже є укладений меморандум між мною та генеральним директором “Альфи плюс”, згідно з яким вони виходять з ТзОВ “Трускавецький водоканал”. Фактично без компенсацій воно готові вийти, а на базі існуючого водоканалу ми будемо створювати підприємство, що повністю належатиме громаді. Зараз лише постає питання про те, чи буде це підприємство повністю окремим, чи це буде СП, спільне з Дрогобичем. Тоді можна буде розраховувати на нижчі ціни, зрівняні з дрогобицькими” – зазначив Кульчинський.

Однак меморандум депутати також піддали критиці. Мовляв “Альфа-плюс” в ТзОВ ввійшла, 130 гектарів землі собі вхопила, гроші з підприємства викачала і тепер, вмивши руки, виходить з нього” – такими були закиди депутатів. Юрій Наконечний зокрема, зробив слушне зауваження щодо того, чи закріплені будь-які домовленості документально та про обов’язкове підписання домовленості з Дрогобичем, де будуть чітко прописані всі нюанси боргових зобов’язань і конкретні терміни їх повернення, щоб проблема не постала через якийсь час знову.

Однак, після довгих суперечок, депутати таки проголосували це питання. Більшістю голосів рішення було прийняте, тож мільйон “Трускавецькому водоканалу” таки перерахують задля часткового погашення існуючого боргу. Проти голосували лише депутати від “Народного контролю” (Святослав Грабовський та Руслан Цехмейстер), утримались троє (Зоряна Домбровська, Мирон Мицько та Андрій Кісак). Як не дивно, інші представники КУНу, зокрема той же Роман Бучкович, незважаючи на свої словесні протести, все ж проголосував за дане рішення.

Ніна ФЕДЬКО".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ