Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Триває реставрація церкви Святого Михаїла на Льівщині

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/3
27 вересня, начальник Львівської ОВА Максим Козицький у межах робочого візиту на Самбірщину ознайомився з ходом виконання реставраційних робіт на пам'ятці архітектури національного значення – церкві Святого Михаїла. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Вона є однією із найдавніших дерев’яних церков у Львівській області, яка зберегла свій автентичний вигляд. Споруджена у 1663 році за проєктом будівничого Іллі Пантелеймона. У 2018 році стан храму визнали аварійним, тоді ж почали його реставрацію.

Цьогоріч з обласного бюджету виділили 3 мільйони 600 тисяч гривень на реставрацію цієї унікальної церкви. З них орієнтовно 2 млн вже перерахували за актами виконаних робіт підрядній організації – ТОВ «Креативна фабрика «Вікторія».

Завдяки цим коштам вдалося завершити роботи, які стабілізували структуру церкви:

  • закріпити фундаменти;
  • замінити дерев’яні елементи конструкцій будівлі; 
  • укріпити стіни;
  • влаштування дощані покриття підлоги церкви, галерей першого та другого ярусів;
  • замінити піддашшя і гонтове покриття.

«Щоб замінити фундамент і першу балку, підвалини, підрядна організація в буквальному значенні припідняла храм у повітря. Зараз об’єкт виведений із аварійного стану. Тепер уваги також потребує і його стінопис, який є під загрозою руйнації і може бути втраченим. Тому ще мільйон гривень в обласному бюджеті ми передбачили на його реставрацію. Роботи буде виконувати художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк з командою фахівців. Такий комплексний підхід забезпечить найкраще збереження святині», – зазначив Максим Козицький. 

Підрядник також встановив на об’єкті камеру відеоспостереження, яка забезпечує доступ до цілодобового моніторингу ходу реставрації. У департаменті архітектури і розвитку містобудування Львівської ОВА зазначили, що розраховують, що таку позитивну практику переймуть й інші підрядні організації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ