Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціна на електроенергію в Україні вища за європейську - Джозеф Балог

Директор з розвитку бізнесу швейцарської трейдингової компанії Axpo Джозеф Балог зазначає, що українська електроенергія в даний час неконкурентна в Європі, повідомляє Енергобізнес.

Експорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму, повідомив директор з розвитку бізнесу швейцарської трейдингової компанії Axpo Джозеф Балог.

"Ми констатуємо зниження загального експорту електроенергії з України в Європу. Комерційний перетік становить близько 150 МВт в червні при максимально можливому на рівні 645 МВт. Потужності використовуються тільки на 20% - це історичний мінімум", - зазначив він.

На думку трейдера, Україна повністю не використовує експортний потенціал, так як українська електроенергія в даний час неконкурентна в Європі. Ціни на електроенергію в Угорщині і Польщі - основних ринках для України - знижуються. "Факт того, що ціна на електроенергію в Україні вища за європейську, створює певні труднощі для України", - вважає Балог. Перш за все, на місце української генерації приходять інші виробники електроенергії з країн Центральної Європи. При цьому для України буде дуже важко повернути втрачену частку на висококонкурентному європейському ринку електроенергії", - відзначає представник Axpo.

"По-друге, падіння експорту змушує задуматися, чи є Україна надійним і довгостроковим партнером: країна забезпечувала близько 13% загального електроспоживання Угорщини в період 2011-2015 рр", - продовжив фахівець. На його думку, це суттєва частка ринку. Якщо Україна залишиться великим постачальником електроенергії в Угорщину в 2016 році, то це стане важливим фактором при ціноутворенні для центральноєвропейського ринку електроенергії, впевнені в Axpo.

"Якщо коротко, то обсяги українського експорту електроенергії в Європу скорочуються. Тому не ясно, чи правильно відображає чинний механізм формування ціни на електроенергію в Україні цю негативну тенденцію", - резюмував Джозеф Балог.

Нагадаємо, що на сьогодні  через спад економіки в країні зменшилось споживання і на внутрішньому ринку - теплові електростанції скоротили виробництво, блоки простоюють і вугілля спалювати ніде. Корінь проблеми з одного боку в падінні попиту на електроенергію всередині країни, а з іншого – зависока ціна для експорту в Європу.

Зараз, за висновками експертів, експорт електроенергії мінімальний, тому що ціна не конкурентна в Європі. З 12 енергоблоків Бурштинської ТЕС, котра експортує електрику до країн Європи і яка є одним з основних споживачів вугілля шахт Львівсько-Волинського басейну, працюють тільки 5-6 блоків, на експорт працює тільки 1-1,5 блоки. А в аналогічний період в 2013 році станція працювала 10 блоками, з них 4-5 працювали на експорт.

Така ситуація призвела до накопичення вугілля як на складах вугледобувних підприємств країни, так і на складах теплових електростанцій. Для прикладу, на складах ДП «Львівугілля» зараз зберігається майже 100 тисяч тонн, а на складах ДТЕК Західенерго, що є основним споживачем львівських вугільників – 400 тисяч тонн.Українські експерти вважають, аби налагодити експорт, треба, аби в ЄС були зацікавлені купувати нашу електрику. Основна умова для цього — конкурентна ціна. Поки що ціна закупівлі електроенергії на внутрішньому ринку надто висока, оскільки до неї включені також дотації. Відтак міненерго виступило з ініціативою скасувати дотаційні сертифікати при експорті електроенергії. НКРЕКП погодила проект розпорядження міненерго. Тепер його має затвердити уряд.

Енергобізнес.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ