Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цього року близько дев’яти сотень захисників України отримають нові знання за підтримки НАТО

Впродовж дводенної поїздки до Західного регіону представники Офісу НАТО в Україні, громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» (м.Львів) провели низку профорієнтаційних заходів зі слухачами курсів з перепідготовки на цивільні спеціальності.

Зокрема, в місті Червоноград, у День молоді, менеджер Програми НАТО-Україна Крістофер Штаудт, виконавчий керівник Програми Олександра Огороднікова, секретар міської Ради Олександр Грасулов та представники Центру з перепідготовки Андрій Рой й Михайло Герцик взяли участь в урочистостях з нагоди випуску навчальної групи 350-годинного курсу «Менеджмент безпеки бізнесу».

Захід відбувся за участі представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій, відділу Державної служби зайнятості та педагогічного колективу Вищого професійного училища №11 на базі якого й відбувалося тримісячне навчання.

У своєму вітальному слові пан Крістофер Штаудт привітав випускників із завершенням навчання та поінформував їх про перспективні напрацювання Офісу НАТО, які, в подальшому, допоможуть створити в Україні дієву систему перенавчання військовослужбовців, які звільнятимуться з військової служби у наступні роки на цивільні спеціальності.

– Цього року у різних містах країни дипломи та сертифікати міжнародного зразка отримають близько 900 випускників. Значна їх кількість – це представники Збройних Сил України, а також з інших міністерств та силових відомств. Майже всі вони брали участь в Антитерористичній операції (нині – Операція Об’єднаних сил). Приємно, що на курси зголошуються все більше жінок-військовослужбовців, – зауважив пан Крістофер Штаудт.

Також він розповів про перспективи розгортання системи переходу від військової служби на цивільні спеціальності.

З літа 2015 року, паралельно з освітньою роботою, ми ґрунтовно працюємо у сфері політичних консультацій, метою яких є створення Трастового фонду для фінансової підтримки системи переходу з військової кар’єри на професійну цивільну. На цей час ми знаходимося наприкінці перехідної фази Трастового фонду і зараз разом із Міністерством ветеранів та усіма міністерства з військовими формуваннями ми сформували проектну пропозицію на наступні етапи діяльності Трастового фонду. Зокрема, документація має бути найближчим часом подана від української сторони до НАТО з проханням підтримати таку діяльність. Сподіваємося, що відповідь буде позитивною і знайдеться країна-член Альянсу, яка підтримає подальше створення системи адаптації військовослужбовців до цивільного життя в Україні. Якщо так станеться то матимемо ще 2,5 роки на те, аби повністю реалізувати цю ідею.

Натомість пані Олександра Огороднікова зауважила на тому, що за декілька місяців представники Офісу обов’язково поцікавляться у випускників про їхню подальшу долю: чи знайдено роботу, чи задоволені курсом, чи корисними були знання.

На завершення виступів вони подякували усім причетним до освітньої Програми за співпрацю, побажали досягнути успіху випускникам та мирного неба.

Наступного дня, 1 липня, у містах Стрий та Дрогобич відбулися урочистості з нагоди початку навчання нових груп в межах 350-годинного курсу «Менеджмент безпеки бізнесу».

Виступаючи перед учасниками заходів менеджер Програми НАТО-Україна пан Крістофер Штаудт акцентував увагу на тому, що ніщо не буває абсолютно безкоштовним.

– Тому від вас ми очікуємо серйозних інвестицій – ваших часу, уваги, зосередженості, натхнення та виваженого ставлення до навчального процесу, викладачів. Так – навчання є безкоштовним для вас, але за фінансування цивільного бюджету НАТО, який складається із внесків звичайних людей, які живуть і працюють в країна НАТО. Пам’ятайте про це і вчіться», – додав він.

Також поінформував присутніх про те, що з осені 2014 року розпочато цикл 3-денних семінарів з психологічної реабілітації для демобілізованих учасників АТО (ООС).

За цей час проведено двісті дев’ять таких занять, до яких було залучено 8400 осіб зі ЗС України та інших військових формувань. Основною метою було надання підтримки людям, які повернулися з фронту в подоланні синдрому посттравматичного розладу.

За словами директора громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» Андрія Роя цього року коштом НАТО вже пройшли перенавчання 92 слухачі з Червонограда, Бродів та Луцька.

До завершення року плануємо розпочати курси у Львові, можливо в Івано-Франківську. Окрім того, якщо матимемо від Офісу НАТО в Україні фінансову підтримку зможемо набрати навчальні групи в Самборі та Яворові, – додав Андрій Рой.

Віталій Іванов, відділення

спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ