Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Цього року, на Дрогобиччині виявили 6 випадків сказу, серед них три у собак!

У Дрогобицькому районі за чотири місяці 2023 року зафіксовано 6 випадків сказу з них 3 у домашніх улюбленців (собак). Про це повідомили в Трускавецькій міській Раді.

СКАЗ – це надзвичайно важке та невиліковне захворювання спільне для людей та тварин яким людина може заразитися від диких та домашніх тварин. Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи та закінчується смертю.

Джерелом збудника (вірусу) сказу є хворі на сказ тварини, які виділяють вірус зі слиною, через покуси, ослиненя, подряпини, вражаючи здорових тварин та людей.

Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною вже в останні дні інкубаційного періоду – за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Вірогідність зараження при укусах хворими собаками становить 14%, лисицями – до 30%, вовками – 70%. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

У людини інкубаційний період може тривати місяцями, в середньому 30-90 днів, найкоротший – 7 днів. Враховуючи те, що вірус в слині з’являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, необхідно пам’ятати, що тварин, які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними 10-денний ветеринарний нагляд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ