Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Туреччина починає платити за частину російського газу рублями

Туреччина почала оплачувати частину свого природного газу з Росії в рублях.

Про це заявив міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез, пише Reuters.

В інтерв'ю телекомпанії TRT Haber Донмез сказав, що в найближчі місяці частка розрахунків у місцевій валюті в торгівлі енергоносіями з Росією збільшиться. Росія, яка постраждала від санкцій Заходу через вторгнення в Україну, все частіше просить покупців її енергії платити в рублях, щоб допомогти зміцнити свою валюту. Більшість міжнародних енергетичних угод розраховуються в доларах США або євро.

Туреччина також намагається збільшити торгівлю за допомогою ліри, яка зазнала неортодоксальної монетарної політики.

У вересні Анкара і Москва домовилися почати рублеві розрахунки за поставки природного газу.

Відповідаючи на запитання про пропозицію президента Росії Володимира Путіна щодо газового хабу в Туреччині, Донмез сказав, що Анкара складе дорожню карту до кінця цього року і може провести конференцію для постачальників і покупців.

"Ми могли б організувати міжнародну газову конференцію, можливо, у січні або лютому, щоб зібрати разом постачальників газу та країни-імпортери, щоб висловити їхню думку, ми будемо діяти відповідно до цього", — сказав Донмез.

Минулого місяця Путін запропонував Туреччину як базу для поставок газу в якості альтернативного маршруту після того, як газопроводи Nord Stream по дну Балтійського моря були пошкоджені вибухами. Президент Туреччини Таїп Ердоган заявив, що погоджується з цією ідеєю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ