Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко вимагає від президента внести кандидата від «Батьківщини» до нового складу ЦВК

Юлія Тимошенко звернулася до президента Петра Порошенка з вимогою включити кандидата від «Батьківщини» Андрія Євстігнєєва у подання про новий склад Центральної виборчої комісії.

Лідер «Батьківщини» зауважила, що ЦВК має бути сформована чесно, з урахуванням кандидатур від всіх парламентських партій, так, як це передбачено законом. Лідер партії «Батьківщина» наголосила на тому, що її політична сила вчасно, відповідно  до законодавства, подала кандидатуру Андрія Євстігнєєва до складу ЦВК, проте це подання було проігноровано президентом.

ЦВК та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України. Закінчення строку повноважень члена Комісії є підставою для звільнення його з посади. Повноваження члена Комісії припиняються у зв’язку з прийняттям рішення Верховною Радою України про звільнення його з посади.

«Сьогодні у 12 із 15 членів Комісії повноваження вже як три роки закінчились. І якщо їх не звільняє Президент, то вони, як державні службовці найвищого рангу, що давали Присягу «при здійсненні своїх повноважень у Центральній виборчій комісії додержуватися Конституції України та законів України», просто зобов’язані написати особисту заяву про складення повноважень. Ця норма передбачена підпунктом 1 пункту 4 статті 30 Закону України «Про Центральну виборчу комісію». В такий спосіб законослухняні члени ЦВК просто змусили б Президента до виконання своїх прямих обов’язків. І він упродовж 30 днів мав би подати новий склад ЦВК. А на разі маємо «ручну» ЦВК на чолі з її головою-орденоносцем Михайлом Охендовським. Я не вірю, що Верховна Рада України швидко розгляне подання Порошенка. Без кандидатури від партії «Батьківщина» воно має сумнівну легітимність», -  зазначив керівник Личаківської районної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Болкун.

Відподно до чинного законодавства строк повноважень члена Центральної виборчої комісії становить 7 років. Станом на 1 січня 2018 року 80% складу ЦВК перебуває на своїх посадах вже більше як 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ