Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У 2017 році до державного бюджету зібрано 46,1 млрд грн акцизного податку з палива

Протягом 2017 року органами ДФС зібрано до державного бюджету (загальний та спеціальний фонди) 46,1 млрд. грн. акцизного податку з палива, що на 8,9 млрд. грн., або майже на 24% більше, ніж у 2016 році. У тому числі з виробленого палива сплачено 9,5 млрд. грн. та з ввезеного – 36,6 млрд. грн. Це більше показників 2016 року на 2,3 млрд. грн. та 6,6 млрд. грн. відповідно. Про це повідомили в ДФС.

Таких результатів вдалося досягти завдяки дії системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП), яка була впроваджена в Україні з 1 березня 2016 року з метою боротьби з «відбілюванням» контрафактних нафтопродуктів через ланцюг фіктивних фірм. 

Станом на 1 січня поточного року зареєстровано 5,9 тис. платників акцизного податку з реалізації палива. Ними зазначено відомості про 20 тис. пунктів з реалізації палива, зокрема, 9 тис. автозаправних станцій та 1,9 тис. автогаззаправок та газових АЗС.

Порівняно з 2016 роком кількість платників акцизного податку з палива збільшилась на 1,1 тис. Також збільшилася і кількість пунктів реалізації на 3,1 тис., у тому числі АЗС – на 800 та автогаззаправок та газових АЗС – на 300. 

Нагадаємо, що основним результатом впровадження СЕАРП є збільшення надходжень акцизного податку в державний бюджет з виробленого на митній території України та ввезеного палива. 

При реалізації палива платник зобов’язаний скласти в електронному вигляді акцизну накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умов щодо реєстрації у визначеному законодавством порядку, підпису уповноваженої платником особи. 

Ведення Єдиного реєстру акцизних накладних здійснює ДФС.

Право на створення акцизних накладних надано виключно особам, зареєстрованим платниками акцизного податку у порядку, передбаченому ст..212 Податкового кодексу. 

Реєстрація акцизних накладних та/або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складення. 

Підтвердженням особи, яка реалізує паливо, про прийняття її акцизної накладної та/або розрахунків коригування є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ