На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час підсумкової колегії за результатами діяльності Служби у 2018 році, яка відбулася 1 лютого.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за результатами роботи у 2018 році досягла позитивних результатів у сфері безпечності харчових продуктів, захисту прав споживачів та створення більш умов для виходу української продукції на світовий ринок.
У зустрічі також взяв участь перший заступник Голови Андрія Жука, заступник Голови Анни Андрущак, начальники головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві, керівники регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, директорів державних науково-дослідних контрольних інститутів, ДП "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин", ДП "Укрветсанзавод", представники Мінагрополітики.
"Ми провели велику роботу всередині країни і з нашими закордонними партнерами. Досягнуті хороші результати, які, я сподіваюся, помічають і споживачі, і стейкхолдери", - зазначив Голова Держпродспоживслужби.
Важливим етапом у роботі Держпродспоживслужби, як наголосив Володимир Лапа, стало прийняття Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", який у квітні минулого року набрав чинності. Закон запровадив принцип ризик-орієнтованого підходу, що дозволило вивести систему держконтролю за харчовою продукцією на якісно новий рівень і підвищити безпечність продукції.
Продовженням у цьому контексті стало прийняття Парламентом законопроекту "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів". Законопроект спрямований на підвищення захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. Набуття чинності цього законодавчого акта сприятиме формуванню нової культури інформування споживачів про харчовий продукт. "Зараз ми розраховуємо, що Президент України підпише цей прогресивний закон і споживачі зможуть відчути себе більш поінформованими і захищеними", - зазначив Володимир Лапа.
Важливим є і той факт, що в поточному році стабілізувалася епідемічна ситуація в Україні. Загалом, у 2018 році кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зберіглася на рівні 2017 року, хоча кількість потерпілих внаслідок таких випадків зменшилася на 10%.
Стабільною залишилася і епізоотична ситуація в державі. Голова Держпродспоживслужби підкреслив, що завдяки належній та своєчасній організації заходів контролю та профілактики в минулому році в нашій державі не було зареєстровано випадків туберкульозу ВРХ, грипу птиці, хвороби Ньюкасла, класичної чуми свиней, заразного вузликового дерматиту, ящуру, блутангу. Також спостерігається позитивна динаміка щодо АЧС, хоча поряд з цим, ситуація із цим захворюванням в Україні залишається складною, але не такою загрозливою, як у Європі загалом.
За словами Володимира Лапи, впродовж минулого року в Україні відбулося багато міжнародних місій з аудитами державної системи державного контролю за виробництвом продукції тваринного і рослинного походження.
"Приємно зазначити, всі місії були успішними. Це також свідчить про визнання нашої роботи в частині забезпечення належної якості продукції українського походження та її доступу на ринки", - зауважив Володимир Лапа.
Він додав, що географія експортних поставок нашої продукції досить розширилася, а також збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження. Наприклад, до країн ЄС мають право експорту 306 українських підприємства. Крім того, між компетентними органами України та іноземних країн у 2018 році погоджено 20 форми міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду з України.
"Зроблено далеко не все, і працювати є над чим – і ці питання будуть під нашою прискіпливою увагою в поточному році як на рівні центрального апарату, так і на рівні територіальних органів", - заявив Володимир Лапа.