Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Білорусі засновників телеграм-каналу Nexта внесли у список терористів

Комітет державної безпеки Білорусі вніс засновників опозиційного телеграм-каналу Nexта Степана Путило і Романа Протасевича у перелік людей, причетних до тероризму.

Про це повідомили на каналі Nexta Live, - передає Громадське.

Путило та Протасевич перебувають у переліку КДБ разом з низкою сирійців та іракців та афганців. У документі комітету держбезпеки зазначається, що засновники Telegram-каналу звинувачуються у кримінальній справі за ст. 293 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (Відповідальність за масові заворушення).

Переслідування Nexta

Раніше Слідчий комітет Білорусі заявив про відкриття кримінальних справ щодо Степана Путило і Романа Протасевича одразу за трьома статтями: за ст. 293 «організація масових заворушень», ст. 342 «організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок» та за ч. 3 ст. 130 КК «у зв'язку з вчиненням навмисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності».

І Путило, і Протасевич перебувають у Білорусі в розшуку. Після початку переслідувань за висвітлення протестів у Білорусі редакція Telegram-каналу переїхала до польського міста Варшава.

Білоруська влада вимагає від Польщі видати в найкоротші терміни засновників у зв’язку з «особливою суспільною небезпекою їхньої злочинної діяльності». Відповідну ноту передали тимчасовому повіреному у справах Польщі в Білорусі Мартіну Войцеховському.

20 жовтня суд Центрального району Мінська визнав Telegram-канал NEXTA та його логотип «екстремістськими матеріалами». Через це адміністратори каналу змінили назву з NEXTA на Нехта.

Що відбувається в Білорусі?

Уже майже чотири місяці в країні відбуваються масові протести через оголошені результати президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу з великим відривом здобув Олександр Лукашенко. Однак протестувальники не визнають цих результатів та вимагають визнати опозиціонерку Світлану Тіхановську легітимною президенткою Білорусі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ