Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Чернігові виборців підкуповують електролампочками

Спостерігачі КВУ повідомляють про факти підкупу виборців у місті Чернігові. Від імені однієї з кандидаток виборцям роздають електролампочки. Про це повідомили 7 жовтня у прес-службі КВУ.
Фото КВУ

Так, до помешкання одного з мешканців мікрорайону Градецький м. Чернігова 6 жовтня завітали кандидатка в депутати Чернігівської міської ради разом із своїм помічником і пропонували взяти участь в програмі енергозбереження, отримавши безкоштовно електролампочки.

На електролампочках розміщено логотип політичної партії ʺЗа майбутнєʺ, вказано ім'я і фото кандидатки - Валерія Макова (очевидно мова йде про кандидатку Валерію Маковку, №31 у виборчому списку партії ʺЗа Майбутнєʺ, округ №4) та розміщено напис: ʺВаш представник по мікрорайону від команди Антона Полякова ʺЗа майбутнє Черніговаʺ!.

Як стало відомо КВУ, відповідна діяльність проводиться в Чернігові з початку вересня. Її ініціатором є міська команда партії ʺЗа майбутнєʺ та колишній член фракції ʺСлуга Народуʺ Антон Поляков, які проводять в місті акцію із енергозбереження. Суть акції полягає в тому, що в обмін на персональні дані, як-то ПІБ і контактні дані, виборцям пропонують отримати 2 LED лампочки. Крім того, під час дворових зустрічей виборець зможе отримати ще 2 лампочки. Діяльність відбувається за технологією ʺвід дверей до дверейʺ. Участь в обходах беруть не лише агітатори, а й самі кандидати.

Така діяльність має ознаки підкупу виборців. Відповідно до ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України: ʺЗабороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партіїʺ. За таку діяльність передбачена кримінальна відповідальності згідно із ст. 160 Кримінального кодексу України.

За словами голови КВУ Олексія Кошеля технологія ʺлампочка в обмін на голосʺ використовується на Чернігівщині не вперше. Зокрема, така ж технологія використовувалася у 2016 році в окрузі №206.

Інформацію про підкуп виборців КВУ передав у Національну поліцію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ