Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Глинянах люди рятують лелек

Надзвичайна ситуація склалась на вигоні біля річки Тимковецький потік в місті Глиняни (неподалік Львова): негода застала зненацька велику кількість лелек десь біля 50. Про це на свої й сторінці на ФБ написав Ігор Шульга.

Також він звернувся до френдів з проханням зорганізуватись та допомогти птахам. Люди відгукнулись. Приїхали з лопатами, щоб розчистити ділянку для соломи і корму. 

«Це ті саме лелеки, заховалися від вітру, ми завезли і розсипали солому а поверх неї посипали корм, тушки курей маємо надію, що вони знайдуть корм. Всім дуже дякую за підтримку», - згодом написав Ігор Шульга.

Зоряна Буряк, яка відгукнулась на подію, написала таке: «Екологічний клуб «Край» розповсюдив інформацію про те, як потрібно діяти, щоб врятувати лелек, які повернувшись із теплих країв, застали морозну погоду та глибокий сніг. Екологи розповіли, як не злякати лелек, намагаючись їм допомогти, чим годувати птахів та як облаштувати для них місце для «годівнички».

Поради екологічного клубу «Край»:

1. Організуйтеся із у невелику групу і зробіть розвідку чи немає поблизу вашого населеного пункту лелек.

2. Якщо ви знайдете кілька чи більшу групу птахів, то вам потрібно буде оперативно діяти. Окрім того повідомте про місце розміщення птахів представників органів місцевого самоврядування, вчителів місцевої школи або керівників громадської природоохоронної організації, просто небайдужих людей. Інформуйте інших людей про умови рятування лелек та кличте їх на допомогу.

3. Не лякайте птахів, не підходьте до них занадто близько. Кожен наступний їх політ, здіймання в небо, це витрата енергії, а це дуже небезпечно для їх життя саме зараз, бо вони виснажені не лише перельотом але і тижневою холодною, голодною і сніжною погодою.

4. На відстані 10-15 м до місця розташування птахів очистіть невелику ділянку від: саме там можна буде врятуватися більшій кількості птахів. Потрібно викласти на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. Саме на це місце ви будете носити птахам їсти.

5. Ідеальна їжа для лелек – жива прісноводна риба, або відігріта морожена риба, миші, жаби, або інше м’ясо. Окрім того, лелеки можуть їсти усе, що їдять домашні свійські птахи: зерно, хліб, варену картоплю та ін.

6. Небезпечно, коли до місця їх розташування добиратимуться собаки!

7. Якщо птахи зовсім ослаблені (тобто такі, які не реагують на рухи людей), то їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ