Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У громадських будівлях дозволять проектувати багаторівневі паркінги

В Інформаційному бюлетені №2/2019 від 28.02.2019 року опубліковані нові державні будівельні норми щодо проектування громадських будівель (ДБН В.2.2-9:2018 ʺГромадські будинки і споруди. Основні положенняʺ). Про це інформує прес-служба Мінрегіонбуду та ЖКГ.

Серед іншого новими нормами допускається проектувати вбудовані, прибудовані та вбудовано-прибудовані підземні автостоянки в громадських будинках до 5 поверхів та автоматизовані підземні автостоянки до 9 поверхів. Нові норми вступають в дію з 1 червня 2019 року.

ʺЗараз у чинних будівельних нормах щодо громадських будинків немає вимог для проектування багаторівневих паркінгів, вбудованих або прибудованих до цих будівель. Тому паркінги, як правило, проектуються однорівневими, лише на одному поверсі. У той же час в багатьох країнах Європи та світу багатоповерхові паркінги є звичайним поширеним явищем, і ми також маємо використовувати такі сучасні рішення. Тому під час оновлення цих ДБН допустили можливість їх проектування в Україні. Це дозволить забезпечити відвідувачів громадських закладів більшою кількістю парко-місць, не використовуючи при цьому забагато місця для організації таких парковокʺ, – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За його словами, це також дозволить гармонізувати вигляд наших міст, позбавивши вулиці та квартали від хаотично запаркованих автомобілів.

Згідно з новими ДБН, допускається проектувати вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки до громадських будинків з умовною висотою до 50 метрів включно згідно з Рекомендаціями щодо забезпечення протипожежного захисту підземних автостоянок до 5 поверхів включно. А автоматизовані підземні автостоянки – до 9 поверхів включно. При цьому підземні автостоянки повинні бути забезпечені ліфтами або підйомниками.

Крім того, в‘їзди і виїзди з підземних і підземно-наземних гаражів повинні бути віддалені від вікон житлових будинків і приміщень громадського призначення з постійним перебуванням людей, а також ділянок шкіл, інтернатів, оздоровчих та дошкільних закладів згідно з вимогами ДБН ʺПланування і забудова територійʺ.

Вентиляційні шахти підземних і підземно-наземних автостоянок повинні передбачатися згідно з вимогами ВСН ʺПідприємства з обслуговування автомобілівʺ та ДБН ʺАвтостоянки і гаражі для легкових автомобілівʺ.

Нові ДБН розроблено ДП ʺУкраїнський науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництваʺ на заміну чинних ДБН 2009 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ