Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Харкові для трьох з п'яти районів, що підлягають перейменуванню, залишать старі назви

У Харкові 5 з 9 районів міста мають бути перейменовані відповідно до закону про декомунізацію. "Топонімічна комісія рекомендує перейменувати Ленінський район на Залізничний, Орджонікідзевський - на Індустріальний, а Дзержинський, Фрунзенський та Жовтневий назвати так само, змінивши їхню присвяту", - пояснили у прес-службі Харківської міськради.

Зокрема, Дзержинський район, який був названий на честь революціонера-більшовика Фелікса Дзержинського, пропонують переназвати на честь лікаря-невролога, психіатра, полковника медичної служби Війська Польського Владислава Дзержинського, який жив і працював у Харкові до революції.

"Жовтневу революцію в Росії він не прийняв і засуджував дії більшовиків і старшого брата Фелікса. У 1922 році виїхав на проживання до Польщі, де служив у медичній службі Війська Польського. Після завершення військової служби продовжував свою медичну практику. Нагороджений Золотим Хрестом Заслуги – найвищою польською державною нагородою того періоду для цивільних осіб. 20 березня 1942 В.Е.Дзержинського схопили німецька окупаційна влада й розстріляла його під час публічної страти 100 поляків у м. Згеж", - зазначили в прес-службі.

Жовтневий район, названий на честь жовтневої соціалістичної революції 1917 року, пропонується переназвати на честь Дня визволення України від фашистських загарбників (28 жовтня 1944 року).

Фрунзенський район, названий на честь радянського полководця і революціонера Михайла Фрунзе, пропонується перейменувати на честь льотчика-винищувача 161-го винищувального авіаційного полку (57-я змішана авіаційна дивізія, Північно-Західний фронт), Героя Радянського Союзу, харків'янина Тимура Фрунзе.

У прес-службі Харківської міськради також додали, що, на думку топонімічної комісії, Комінтернівський район Харкова не підлягає перейменуванню. "Комінтерн - міжнародна організація, що об'єднала низку громадських організацій, рухів і партій лівого спектру різних країн. Він вів широку діяльність з розвитку і просуванню ідей соціалізму. Він домагався національної рівноправності і виступав проти гноблення будь-яких меншин. Робота Комінтерну була спрямована, в тому числі, на поліпшення умов праці, підвищення доходу робітників, а в результаті на створення єдиного фронту, здатного протистояти фашизму. Комінтерн об'єднував не тільки комуністичні, а й багато лівих, робітничих і профспілкових організацій ", - сказали в прес-службі.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ