Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У керівництві новостворених ОВК Львівщини жінок менше третини

1/2
Громадянська мережа ОПОРА дослідила гендерний склад новостворених окружних виборчих комісій Львівської області. Попри те, що загалом, кількість жінок та чоловіків в ОВК Львівщини майже рівна, на керівних посадах жінок менше третини.

Загалом, у складі окружних виборчих комісій, утворених 10 квітня в межах округів Львівської області, жінок та чоловіків майже порівну. Жінки мають незначну кількісну перевагу. Їхня кількість становить 52% (87 осіб зі 168). Кількість чоловіків — відповідно 48% (81 особа). Однак, якщо розглядати керівний склад комісій, помітно, що чоловіків у ньому майже в два з половиною рази більше, а саме 71% (17 осіб з 24), тоді як жінок 29% (7 осіб).

Зауважимо, що на відміну від ОВК, сформованих 18 лютого задля організації виборів 31 березня, в ОВК, утворених 10 квітня, не передбачено посади заступника голови. До керівного складу кожної з них входять лише голова та секретар комісії. Таким чином, в 12 ОВК Львівщини налічується 24 керівні посади, що згідно з частиною 7 статті 85 закону «Про вибори Президента України» пропорційно розподілені між кандидатами Петром Порошенком і Володимиром Зеленським.

Схожа тенденція простежується, якщо досліджувати представництво кожного з кандидатів в Президенти у складі комісій. Зокрема, серед представників Петра Порошенка по 50% жінок та чоловіків (по 42 особи з 84). Серед представників Володимира Зеленського 54% жінок (45 осіб) та 46% чоловіків (39 осіб).

Водночас, у керівному складі комісій, на посадах голів та секретарів ОВК, Порошенка представляють лише 33% жінок (4 особи з 12), тоді як 67% чоловіків (8 осіб). Ще менше жінок серед голів та секретарів комісій від Зеленського, а саме 25% (3 особи). Чоловіків відповідно 75% (9 осіб).

Зазначимо також, що в ОВК, сформованих 18 лютого для організації виборів Президента 31 березня в межах територіальних виборчих округів Львівщини, кількість жінок і чоловіків була практично рівна: 52% та 48%. Практично рівним також був гендерний розподіл керівних посад — 55% жінок та 45% чоловіків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ