Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Кропивницькому власник хоче передати храм ПЦУ. Але УПЦ МП - проти

У Кропивницькому спалахнув скандал довкола храму.

Засновник і юридичний власник приміщення вирішив передати його новоствореній Православній Церкві України, - передає BBC Україна.

Парафія Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) веде служби у храмі з 2014 року. Фото: BBC Україна

Але парафія Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), яка з 2014 року вела тут служби, з цим не погоджується.

23 січня міський голова Кропивницького Андрій Райкович, який у 2015 році переміг на виборах мера, звернувся до православної громади з проханням підтримати його рішення передати Храм Успіння Пресвятої Богородиці до Православної церкви України. Це звернення він розмістив на своїй сторінці у Facebook.

Парафіяльні збори

Вже за годину після звернення мера у храмі відбулися парафіяльні збори. Зібралися як прихожани, так і представники громади: серед них були і прихильники, і противники УПЦ МП.

Збори тривали кілька годин.

Спершу із приміщення намагались вивести прихильників ПЦУ, а збори називали закритими. Згодом усе ж провели збори в присутності "чужих". На них вирішили залишитись вірними Московському патріархату.

Весь захід знімали на відео. Зокрема на сайті Кіровоградської єпархії опублікували відео, де діти в сльозах просять не відбирати в них храм.

24 січня Андрій Райкович скликав прес-конференцію. Він відзначив, що як прихожанина і основного мецената на збори його не запросили.

Своє прагнення до того, аби церква перейшла до УПЦ, він пояснив так:

"Рішення свідоме, виважене і моє. Не продиктоване кимось. Я самодостатня і незалежна людина. Мав і маю право зробити те, що зробив. Я дійсно глибоко й ідейно переконаний, що держава має право мати свою церкву", - заявив Андрій Райкович.

Що кажуть у владі міста

Як пояснює керівник Управління комунікацій з громадськістю Кіровоградської ОДА Віталій Останній, юридично громада вірян орендує храм.

До того ж, договір оренди сплив ще 1 грудня 2015 року, тож фактично вже кілька років вони там перебувають з доброї волі власника.

Що кажуть в УПЦ МП

Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф (УПЦ МП) під час прес-конференції про долю храму. Фото: BBC Україна

25 січня прес-конференцію скликали представники УПЦ МП. Вони визнають, що юридично храм належить громадській організації, проте вважають, що мають і далі там проводити служби.

"Хочемо донести думку, що православні жителі нашого міста мають право вільно сповідувати свою віру у своїй державі і своєму місті, бо нам Конституція це гарантує", - озвучив основний меседж заходу митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф.

А єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, який у свій час був настоятелем храму, заявив, що у 2008 році саме він був ініціатором будівництва. Просто не зареєстрував релігійну громаду.

"Були причини", - каже священнослужитель.

Він стверджує, хоч Райкович і справді був основним меценатом, у будівництві допомагали й інші люди, долучались і віряни.

Переконує, що також був одним із співзасновників "Єлисаветградського православного товариства", і не знає як зник із переліку.

Представники УПЦ МП також заявили, що їх поставили перед фактом: або парафія перейде до ПЦУ, або сюди запросять іншого священика.

Чи звертатися до суду, в УПЦ МП поки що не вирішили, але кажуть, що сподіваються на перемовини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ