Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Криму починається суд за мирний мітинг кримських татар, який був до анексії

У понеділок в окупованому Криму розпочинається суд над заступником глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом, активістами Алі Асановим та Мустафою Дегерменджі. Суд буде проходити в Сімферополі, повідомив на своїй сторінці Facebook голова Меджлісу кримськотатарського народу, депутат ВР Рефат Чубаров.

Він закликав міжнародні організації та правозахисні організації, уряди держав - членів ООН докласти необхідних зусиль для того, щоб "зупинити свавілля російських окупантів і захистити права людини в тимчасово окупованому Росією Криму".

"Цинізм скоєного чергового злочину проти прав людини в Криму полягає у здійсненні російською державою, які окупували Крим, безперешкодної розправи над громадянами України - кримськими татарами, які виступили на захист своєї Батьківщини - Криму і збереження територіальної цілісності та суверенітету Української держави", - заявив він.

"Відкривається сьогодні в окупованому Криму судилище над Ахтемом Чийгозом, Алі Асановим та Мустафою Дегерменджі, які виконували свій конституційний обов'язок по захисту своєї держави мирними і ненасильницькими способами, є кричущим порушенням міжнародного права, Статуту ООН, цинічним викликом міжнародному співтовариству і відходом від міжнародної законності з боку РФ", - заявив він.

Він також зазначив, що "якщо ж слідувати злочинній логіці російського правосуддя", то інкриміновані Чийгозу, Асанову і Дегерменджі діяння, "в однаковій мірі можуть бути застосовані також до лідерів і голів 100 держав світу - членів ООН, які підтримали територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим і засудили незаконні дії Росії в Криму".

"Життя і здоров'я Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, так само як і інших політичних в'язнів жителів Криму - Геннадія Афанасьєва, Рустема Ваітова, Руслана Зейтуллаева, Юрія Ільченка, Олександра Кольченка, Олександра Костенка, Нурі Примова, Фераті Сайфуллаєвої, Олега Сенцова, Олексія Чирній, знаходяться під загрозою", - заявив Чубаров.

Чубаров нагадав, що Чийгоз, Асанов і Дегерменджі спільно з більш ніж десятьма тисячами громадянами України - кримськими татарами і жителями Криму інших національностей, були учасниками мирного мітингу 26 лютого 2014 біля стін Верховної Ради АР Крим рішенням Меджлісу кримськотатарського народу.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ