Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Києві розпочалося прощання з Левком Лук'яненком

У клубі Кабінету міністрів України розпочалось прощання з українським дисидентом, політиком, Героєм України та автором Акту проголошення незалежності України Левком Лук'яненком.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, до клубу Кабміну несуть квіти родичі Лук'яненка, друзі, письменники і політики, ветерани УПА. Уже зараз попрощатися з Левком Лук'яненком зібралося більше сотні людей.

Рівно о 10-й занесли труну до центральної зали Кабміну. У самій залі надзвичайно багато квітів і вінків. Тіло покійного вкрите жовто-блакитним прапором, а в ногах за труною встановлено великий букет соняшників і виставлено нагороди, яких був удостоєний за життя Левко Лук'яненко.

Тихо звучить похоронний марш.

Відспівуватимуть Левка Лук'яненка о 12.30 у Володимирському соборі, а поховають на Байковому кладовищі.

Нагадаємо, 7 липня стало відомо, що Левко Лук'яненко потрапив до реанімації клінічної лікарні "Феофанія". Того ж дня він помер.

Лук'яненко був співзасновником Української гельсінської групи і автором Акту проголошення незалежності України. Цей документ Верховна Рада ухвалила у день народження Лук'яненка - 24 серпня 1991 року.

Лук'яненко був першим послом України в Канаді, а потім народним депутатом Верховної Ради чотирьох скликань. Ушанований званням Герой України.

Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив його до розстрілу, проте через 72 доби Верховний суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Покарання відбував у Мордовії.

У 1976 році Левко Лук'яненко вийшов на свободу і став одним із засновників Української гельсінської групи. У наступному році він був знову заарештований і засуджений до 10 років тюремного ув'язнення і 5 років заслання. У 1988 Левко Лук'яненко вийшов на свободу. Таким чином він провів 26 років свого життя в ув'язненні. У 1988 році Левко Лук'яненко був помилуваний, звільнений із заслання.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ