Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві стартував національний оборонний хакатон

У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
У Києві стартував національний оборонний хакатон
1/4
Як інформують у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України, у Києві на базі інноваційного парку UnitCity розпочався другий Національний оборонний Хакатон (змагання програмістів).

Хакатон відбуватиметься за стандартами змагань НАТО TIDE Hackathon.

Упродовж тижня (з 27 по 31 травня ) 14 команд українських програмістів (42 молодих фахівця ) та 15 експертів із інституцій НАТО та країн-членів Альянсу працюватимуть над трьома типами завдань: моделювання, кодування та комбіноване змагання. За задумом організаторів, учасники змагань мають розробити низку архітектурних, програмних та процесуальних рішень, які дадуть змогу у подальшому ефективно впоратися з вирішенням питань сумісності в секторі безпеки та оборони України.

Із вітальним словом на відкритті заходу виступила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. ʺТішуся, що торік нам разом вдалося започаткувати щорічне проведення в Україні Національного оборонного хакатону. Це і є наш з вами спільний внесок у підтримку інтелектуального потенціалу українських фахівців, який нині, без перебільшення, посідає лідируючі позиції на світовому ІТ-ринку та цінується нашими партнерами з НАТОʺ, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На ідею проведення такого заходу в Україні надихнула блискавична перемога українських військових програмістів та програмісток на хакатоні НАТО у 2016 році в Лондоні, зауважила Віце-прем’єр-міністра. За її словами, гібридні війни, які, на жаль, сьогодні вже є звичним явищем у світі, дедалі частіше містять у собі компонент інформаційних технологій. Це спонукає розвивати галузь IT і для власного захисту, і для допомоги нашим партнерам. ʺЯ вдячна за те, що партнери з НАТО уже вдруге допомагають нам провести Національний хакатон. Переконана, що не за горами той час, коли хакатон НАТО відбуватиметься в Україні як в одній із держав-членів Альянсуʺ, – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Також на заході виступили Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, директор Центру стратегічних комунікацій ʺСтратКомУкраїнаʺ Оксана Горбач, представники НАТО та інші. ʺМені дуже приємно, що цей захід сьогодні зібрав талановитих фахівців IT-індустрії з різних інституцій сектора безпеки й оборони України. Також я дуже радий, що багато експертів з НАТО мали можливість приєднатися до Національного хакатону у ролі менторів та суддів. Бажаю учасникам змагань натхнення, плідної співпраці для пошуку нових практичних та інноваційних рішень у протидії безпековим викликам сьогоденняʺ, – підкреслив очільник Представництва НАТО в Україні.

Своєю чергою, Оксана Горбач зазначила, що у межах другого Національного оборонного хакатону спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України організовано серію засідань круглих столів, до яких залучили найкращих IT-експертів України, представників НАТО та фахівців сектора безпеки й оборони. ʺНа круглих столах розглянуть питання кібербезпеки та роботи з різними обсягами інформації. Сподіваємось, що за результатами напрацювань цих круглих столів ми вийдемо з практичними рекомендаціями для вітчизняного оборонного сектораʺ, – сказала Оксана Горбач.

Довідково

 Хакатон – захід, під час якого різні спеціалісти у галузі розробки програмного забезпечення працюють над розв'язанням якоїсь проблеми або створенням нового додатку чи сервісу. Український Національний оборонний хакатон проходить у форматі змагань за концепцією TIDE Hackathon (Transportation Information for Decision Enhancement). Цей вид змагань є традиційним для військових НАТО, які таким чином підвищують злагодженість роботи різноманітних підрозділів Альянсу. Такий захід проводиться вже вдруге. Минулого року експерти НАТО високо оцінили рівень українських військових ІТ-спеціалістів, включаючи представників ДПСУ, НГУ та Інституту спецзв’язку. Організатори вітчизняного хакатону: Генштаб Збройних Сил України, Центр стратегічних комунікацій StratComUkraine, за підтримки Управління розвитку автоматизації Збройних Сил України, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів Міністрів України та штаб-квартири НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ