Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

Відбулася прем’єра фільму «Донбас» Сергія Лозниці

У Києві відбулася прем’єра фільму «Донбас» Сергія Лозниці. З 18 жовтня фільм виходить у прокат в оригінальній версії, всі покази у столичних кінотеатрах будуть супроводжуватись англійськими субтитрами.

Фільм-кандидат на премію «Оскар» від України представили режисер Сергій Лозниця, ко-продюсер Денис Іванов та творча група фільму: актори Людмила Смородіна, Олена Репіна, Олеся Жураковська, Олена Хижна, Галина Корнєєва, Валерій Пасічник, Ніна Антонова, Ірина Кравченко, Сергій Сміян, Євген Чепурняк, Арсен Босенко та інші члени знімальної групи.

Серед гостей показу – голова представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, сестра Олега Сенцова Наталя Каплан, співаки Андрій Хливнюк, Pianoбой, Джамала, акторки Наталія Васько та Ірма Вітовська, режисер і ведучий Ярослав Лодигін, актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Антон Фрідлянд, директорка видавництва «Основи» Дана Павличко, ведучі Слава Соломка, Мирослава Ульяніна, Влад Фісун, Яніна Соколова, Олексій Дівєєв-Церковний, продюсер Анатолій Єрема та багато інших.

Тринадцять коротких сюжетів «Донбасу» показують панораму життя на окупованих територіях, від трагедії до комічного фарсу. Фільм Сергія Лозниці задається питанням: де в цьому калейдоскопі проходить грань між правдою і вигадкою? За основу сценарію фільму взяті аматорські відеоролики, зняті на окупованих територіях і відібрані режисером.

Український оскарівський комітет обрав драму Сергія Лозниці «Донбас» у якості національного претендента на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою і успішно пройшов кваліфікацію. Він також включений у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії. Світова прем'єра «Донбасу» відбулася в рамках програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Стрічка Лозниці, що стала фільмом-відкриття секції, також удостоїлася премії за найкращу режисуру.

«Донбас» створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов і кінокомпанія «Артхаус Трафік». Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

«Донбас» виходить у широкий український прокат 18 жовтня. 18 жовтня режисер особисто представить фільм у Кривому Розі (кінотеатр «Олімп»), 19 жовтня – на показі в рамках фестивалю «Нове німецьке кіно» (кінотеатр «Київ»), 20 жовтня – на творчій зустрічі в кінотеатрі «Жовтень».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ