Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві відкрили офіційну резиденцію Предстоятеля Православної Церкви України

На території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря відтепер відкриває двері Митрополичий дім – офіційна резиденція Предстоятеля Православної Церкви України. Про це йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці Митрополита Епіфанія.

"Таким чином ми продовжуємо давню традицію: 400 років тому, після відновлення Єрусалимським Патріархом Феофаном у Києві ієрархії Української Православної Церкви, митрополичим осідком та центром життя Православної Церкви став саме Михайлівський Золотоверхий монастир.

Ця резиденція розташована поруч із кафедральним собором нашої Церкви. Так було і у давні часи, коли попередні Київські митрополити жили та працювали біля Софії Київської у Митрополичому будинку, що нині є музейним закладом і пам'яткою палацової архітектури XVIII століття.

Будівля нинішньої Митрополичої резиденції була зведена у 1894 році за проектом архітектора Володимира Ніколаєва. Спершу це був будинок співаків архієрейського хору Михайлівського Золотоверхого монастиря, який у 1919 році радянська влада конфіскувала й передала Раднаргоспу. І лише з початком відновлення незалежності України та відродження Української Церкви будівлю повернули Золотоверхій обителі.

Вчора звершив освячення нової резиденції.

Оглядаючи затишні й світлі приміщення, з особливою теплотою й вдячністю згадував турботу та величезну працю пані Світлани Мацоли – меценатки, яка впродовж двох років опікувалася реставрацією цієї будівлі, ремонтними та внутрішніми оздоблювальними роботами. Нехай кожна її праця на благо ближнім завжди увінчується успіхом, а Господь благословляє, сприяє, окрилює та повертає сторицею.

Резиденція – це, найперше, робочий простір, осередок для розбудови й зміцнення нашої Церкви, місце братнього спілкування та ухвалення рішень на спільне благо. Перша робоча зустріч, яка тут сьогодні відбулася після відкриття, – чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

Від серця вдячний Господу за всі Його благодіяння щодо нас: за відновлення історичної справедливості, за довгоочікуване вільне об’єднання трьох гілок українського православ’я в єдину помісну Православну Церкву України, за омріяну стверджену духовну незалежність – автокефалію, за незворотній процес визнання нашої Церкви іншими помісними Церквами-Сестрами, за всі перемоги й здобутки, за щоденне поповнення нашої великої церковної родини. Слава Богові за все!

"Господи мій, Господи... Нині почни і благослови дім раба Твого, щоб він був вічно перед лицем Твоїм, і благословенням Твоїм стане дім раба Твого благословенним повіки" (2 Цар. 7: 28-29)", - сказано у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ