Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Луцьку презентували проєкти з підвищення безпеки дорожнього руху

15 березня 2021 року відбулася робоча зустріч під керівництвом голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка із представниками компанії "Євроконтакт", що представили системи, які допомагають забезпечити дотримання правил дорожнього руху, збереження якості відремонтованих доріг та найголовніше – життя людини. Про це повідомили 16 березня Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.
Фото Волинська ОДА

До наради щодо автоматизованої системи управління дорожньою інфраструктурою також приєдналися заступник голови ОДА Ігор Чуліпа, голова обласної ради Григорій Недопад, представники структурних підрозділів облдержадміністрації та служби автомобільних доріг у Волинській області, а також керівники органів місцевого самоврядування.

Відтак, під час наради присутнім презентували систему динамічного зважування транспорту «WIM». Вона складається із опорної конструкції, датчиків, вбудованих у дорожнє покриття, камер для автоматичного розпізнавання номерних знаків, камер загального огляду та лазерних сканерів. Майданчик захищений від можливих перенапруг, може працювати при температурі від -30°С до +40°С. Слід зазначити, що система працює цілодобово і здатна зберігати інформацію про пересування більш ніж 10 000 автомобілів в одному напрямку вагою не менше 3,5 т.

Головне, вважає Юрій Погуляйко, аби система зважування на дорогах була ефективною, мало лише фіксувати перевантажені автомобілі. Опісля виявлення порушення необхідно, щоб учасники перевезень відповідали за недотримання габаритно-вагових норм, а це можливо лише після затвердження відповідних законодавчих змін.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Чуліпи, в області уже монтується два вагових комплекси, які поки мають тимчасове живлення. Однак, дві чи три такі системи не вирішать проблемне питання з пошкодження доріг у зв’язку із перевантаженням автотранспорту.

Окрім того, учасникам зустрічі проінформували про автоматичну, цілодобову систему управління та аналізу світлофорів і всієї дорожньої інфраструктури. У рамках програми передбачено об’єднання світлофорів міста або декількох населених пунктів та здійснення їх керування з одного центру в режимі онлайн. Відтак, за допомогою цієї системи можна в реальному часі переглянути стан регулятора дорожнього руху та виявити несправність одразу після настання такої проблеми, адже дана програма його фіксує.

"Ще одна система, яка є новою для України, але нормою для ЄС це – автоматизована система контролю автотранспорту. Вона спонукає дотримуватися швидкісного режиму, тим самим зменшує ймовірність ДТП (особливо з пішоходами) на 90%", – вважає представник "Євроконтакту" Арам Аракелян.

Таку систему встановлюють на відстані 300 метрів від регульованого пішохідного переходу і  за допомогою спеціальних радарів вона фіксує перевищення швидкості. Опісля сповіщає водія, який порушує швидкісний режим червоним кольором світлофора і тим самим він зменшує швидкість до надання йому «дозвільного» зеленого кольору. 

"Представлені пропозиції компанії будуть опрацьовуватися та переглядатися, аби забезпечити на дорогах області безпечні умови руху", – запевнив Юрій Погуляйко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ