Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львівській міській раді обговорили програму "Добрі ліки"

Як повідомила прес-служба ЛМР, урядова програма «Доступні ліки» є доброю і потрібною. Однак, є питання щодо вузького асортименту препаратів та цінової політики.

«Програма «Доступні ліки» дуже добра і потрібна. Тільки в нас вона реалізується трохи неправильно. Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік препаратів, які можна отримати відповідно до цієї програми, і встановило цінову межу. Однак, і в лікарів, і в пацієнтів, і в нас, управлінців, які несуть відповідальність за реалізацію програми, є питання: «чому в цьому переліку нема комбінованих препаратів, чому там не включені найбільш популярні препарати і чому така цінова політика, яка не дозволяє аптекам закуповувати близько 25-30-ти найменувань, які є у цьому переліку?

Тобто перелік є, але він вузький, його треба розширити. Минулого тижня затвердили розширення цього переліку. Подивимося наскільки він збільшиться.

Друге питання – це цінова політика. Якщо фармкомпанії не вигідно закуповувати певний препарат, тобто купити його дорожче, а продавати дешевше, то нічим не змусиш її це робити. Але через це страждають пацієнти, страждають лікарі.

Тому ми написали не один лист в Міністерство і інші інстанції з цього приводу, щоб врегулювали ці моменти», - розповів Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, львів’яни можуть безкоштовно або з доплатою отримати ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу за урядовою програмою «Доступні ліки». Для цього мешканцям потрібно звернутись до лікаря первинної ланки (сімейний лікар, терапевт, педіатр), який випише рецепт, за яким пацієнт зможе отримати медикаменти в аптеці, що бере участь у цій Програмі. Загалом у реєстрі ліків є 157 позицій. Попередньо до Програми долучились 18 юридичних осіб, які займаються фармацевтичним бізнесом, і з якими заклади охорони здоров’я міста уклали угоди. Загалом це 155 аптечних пунктів на території Львова. Проте цей перелік оновлюватиметься.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ