Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській Національній опері відбувся премʼєрний показ вистави «Тіні забутих предків»

Вчора, у Львівській опері відбулась світова премʼєра балету за повістю Михайла Коцюбинського – «Тіні забутих предків».

Побачити премʼєру та підтримати українських захисників і захисниць могли глядачі з будь-якого куточка нашої планети – завдяки онлайн-трансляції. Про це повідомили в пресслужбі ЛОДА.

Балет на 2 дії за повістю Михайла Коцюбинського на музику Івана Небесного та лібрето Василя Вовкуна є модерною інтерпретацією міжнародної команди постановників.

Історія кохання Івана та Марічки із двох ворогуючих родів постає у неокласичній хореографії відомого українського балетмейстера Артема Шошина та видовищній сценографії Арвідаса Буйнаускаса (Литва). Художні образи персонажів балету довершують костюми Наталії Міщенко, що презентують гуцульське вбрання від автентики до модерних зразків. Колоритна музика Івана Небесного з мотивами гуцульського мелосу прозвучить у виконанні оркестру Львівської Опери під орудою диригента Юрія Бервецького. Постановники акцентують на філософській ідеї твору: самоусвідомлення, вибір між земним та небесним, духовним і матеріальним.

«У постановці модерн-балету ми тяжіємо не до етнографічної візуалізації, а до глибокого філософського осмислення проблеми помсти, кола зла. Єдина можливість розірвати це коло - відповісти на зло добром. Саме так і чинять Іван та Марічка і перетворюють ворожнечу на справжню любов. Щире, безоглядне кохання є самою сутністю життя, воно виявляє найвищу красу людини», - охарактеризував концепцію постановки керівник проєкту, автор лібрето, генеральний директор-художній керівник театру Василь Вовкун.

Під час трансляції балету глядачі мали можливість зробити фінансовий внесок на допомогу ЗСУ за QR-кодом. У межах події також відбулась виставка автентичного гуцульського строю із приватної колекції Роксоляни Шимчук і тихий аукціон, кошти від якого скерують на потреби військових.

Як зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький під час тихого аукціону зібрали понад 4 млн гривень на придбання дронів для воїнів 80 окремої десантно-штурмової бригади, 125 і 103 окремих бригад ТрО, бригад НГУ «AЗOВ».

«Вдячність усій команді постановників та артистам. Підтримуйте та пізнавайте українське!», - зазначив очільник області.

Захід відбувся за підтримки Львівської ОВА у партнерстві з ринком сільськогосподарської продукції «Шувар» та Kozytskiy Charity Foundation.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ