Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Кримінал

У Львівській опері незаконно витратили 18 млн грн, - Держаудитслужба

Як повідомили у Пресслужбі Західного офісу Держаудитслужби, аудитори виявили у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької порушення на загальну суму 66 млн грн.

Фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели державний фінансовий аудит діяльності та ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької за період з 01.01.2017 по 31.03.2020.

За результатами проведеного аудиту виявили порушення на загальну суму 66 млн грн, з яких 18 млн грн – незаконні видатки. Окрім того, виявлено неефективні управлінські рішення, які можуть призвести до непродуктивних витрат на загальну суму майже 2 млн грн.

Установлено, що всупереч вимогам законодавства театром при формуванні та затвердженні штатних розписів значно завищено потреби в коштах на оплату праці для здійснення працівникам доплати за вислугу років. Як наслідок, з бюджету зайво отримано і використано майже 15 млн грн.

Через застосування додаткових коефіцієнтів до окладів працівників, у функціональні обов’язки яких не входить забезпечення та безпосереднє здійснення творчих функцій, додатково витрачено 25 млн грн за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

За наявності в штаті власних фахівців з числа артистичного персоналу, театром для виконання партій/ролей у виставах неодноразово залучались сторонні солісти, артисти та інший персонал, яким за надані послуги виплачено майже 14 млн грн.

Аудитори виявили, що театром втрачено можливість отримати додаткові доходи на суму 3 млн грн через невключення  замовниками послуг з проведення виїзних гастрольних заходів до окремих договорів витрат на оплату праці працівників з нарахуванням, добових витрат тощо.

Дотримання усіх істотних умов договорів, укладених зі сторонніми юридичними і фізичними особами щодо проведення в театрі культурно-мистецьких заходів, дало б змогу отримати додаткові доходи на суму майже 3 млн грн.

Неефективно використано 1 млн грн на послуги з організації державної пожежної охорони.

Театр безпідставно витратив 907 тис. грн на доплати працівникам за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу виконуваних робіт тощо.

Ревізією виявлено зайве витрачання 656 тис. грн унаслідок завищення підрядними організаціями вартості робіт з капітального ремонту приміщень театру.

Аудитори виявили проведення виплат премії працівникам з порушенням законодавства на суму 507 тис. грн: у 2017 році проведено нарахування та виплату премії за попередній рік при відсутності в органах держказначейства зареєстрованої заборгованості за такими виплатами.

Також виявлено низку інших фінансових порушень. Генеральному директору – художньому керівнику театру надіслано листа з вимогою вжити заходів щодо повного усунення порушень. На начальника планово-економічного відділу установи складено протокол про адміністративне правопорушення.

Матеріали ревізії передано до Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ