Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському ІТ Кластері висловились проти обмеження діяльності ФОПів

Офіційна позиція Львівського ІТ Кластеру стосовно пропозиції обмеження діяльності ФОПів.

Львівський ІТ Кластер, як одна з найбільших та найактивніших ІТ-спільнот в Україні, не може стояти осторонь дискусії щодо ініціативи Міністерства соцполітики України – Закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці. Проект закону був опублікований на сайті міністерства, після детального ознайомлення з яким, Львівський ІТ Кластер вважає такий закон неприйнятним, зважаючи на нижченаведене.

ІТ-індустрія – одна з найдинамічніших в Україні, ріст якої щороку становить 20% (згідно з дослідженням Асоціації IT Ukraine). У 2018 році індустрія зайняла 2ге місце серед експорту послуг в Україні, що приносить кошти в загальний бюджет країни (10 млрд гривень у 2018 році) та покращує ВВП (3,3% вкладу у ВВП у 2018 за даними PWC).

ІТ-індустрія особлива тим, що працює на глобальному ринку, отримуючи доходи від клієнтів зі всього світу, починаючи з США і Канади, країн Європи та Азії, завершуючи Ізраїлем на Близькому Сході. Система спрощеного оподаткування дала змогу компаніям офіційно врегулювати бізнесові відносини працюючи з різними країнами та континентами, передаючи інтелектуальну власність замовникам. Застаріле трудове законодавство України зразка 1971 року не може врахувати потреб технологічної індустрії, що швидко зростає і розвивається. Окрім того, система спрощеного оподаткування для ФОП – прозора, що дало змогу тисячам ІТ-спеціалістів та сотням ІТ-компаній в Україні працювати офіційно та без надмірної бюрократії.

Львівський ІТ Кластер підтримує ідею легальних податків в країні та офіційного працевлаштування, проте, пропонує ознайомитись з особливістю ІТ-індустрії в Україні, врахувавши позитивні сторони її динамічного розвитку, доходів до бюджету країни та фінансового впливу на розвиток міст та країни вцілому, а також відсутність прозорого правового регулювання трудових відносин, що відповідало б рівню і темпам розвитку ІТ-індустрії в країні.

Львівський ІТ Кластер впевнений, що прийняття Закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидії застосуванню незадекларованої праці спричинить лише негативні наслідки як для кожного окремого ІТ-спеціаліста, так і для бізнесу та економіки України загалом.

Негативні наслідки введення в дію такого Закону:

Спад динаміки росту ІТ-індустрії в Україні

Українські ІТ-компанії будуть зменшувати свої ризики і витрати – переводити працівників на інші локації, адже багато компаній вже є глобальними з офісами в сусідніх країнах. Деякі офіси в Україні можуть закриватися.

Еміграція ІТ-спеціалістів

У всьому світі зараз триває боротьба за таланти і колосальний попит на ІТ-професіоналів. 33,7% ІТ-спеціалістів України вже задумувались про релокацію в іншу країну згідно з нашим дослідженням IT Research 3.0., і готові будуть це зробити у випадку не комфортних умов праці.

Зменшення фінансових показників

Згідно з дослідженням PWC, за наявності існуючої системи оподаткування, кількість надходжень до бюджету країни до 2020 року становитиме 21 млрд гривень, при зміні умов ця сума становитиме 13 млрд гривень. Це – песимістичний сценарій і всього один з показників на прикладі якого можна продемонструвати фінансові втрати.

Іван Бабічук, голова Наглядової Ради Львівського ІТ Кластеру, VP of Engineering, Edunav, коментує: “Технологічна індустрія є стратегічною для України, адже вона чи не єдина має потенціал вивести країну із світових аутсайдерів в лідери на хвилі четвертої промислової революції. Окрім того, внутрішня роль галузі є суттєвою для розвитку середнього класу і стабільного росту економіки країни вцілому. Креативний клас конкурує на глобальних ринках праці, є мобільним і затребуваним у всіх країнах з розвиненою економікою. Різкими змінами законодавтва зараз дуже легко можна спровокувати так званий brain drain, «відтік мізків» в значно більшому масштабі, ніж це було в 2000х.

Оплата праці програмістів складає більше за 80% від всіх затрат компаній, які надають послуги ІТ-аутсорсингу. Різке і значне підвищення податкового навантаження при фоновому підвищенні глобальної конкуренції на цьому ринку зробить їхню бізнес-модель неможливою для подальшого росту, а для середніх і малих компаній взагалі неможливою для подальшого існування. Представники ІТ-бізнесу та влади мають спільно розробити ефективну та функціональну модель, яка б мала позитивний вплив на кожного. І в нас є для цього ресурси та бажання.”

“Підтримка технологічної індустрії владою на рівні країни – нормальна практика в сусідніх країнах і можна вже спостерігати успіхи такої підтримки в Естонії, Білорусі чи Польщі. Технології – глобальні і конкуренція на сьогодні ведеться на світовому рівні. Щоб Україна була видимою на цьому ринку та конкурентоспроможною, нашій владі треба розуміти це і дивитися далеко в майбутнє, відтак, підтримувати розвиток ІТ як флагману нашої економіки. 10 млрд гривень індустрія привнесла до бюджету країни у 2018 році і ця сума збільшується щороку. ” – Розповідає Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластеру.

Львівський ІТ Кластер спільно з Асоціацією IT Ukraine наразі активно працює над створенням альтернативної пропозиції стосовно діяльності ФОП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ