Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському національному музеї відкрилась виставка колекції франкіани з фондів музею

Сьогодні у Львівському національному музеї імені Андрея Шептицького відкрилася виставка присвячена 150-річчю Івана Франка. Основою виставки є колекція франкіани музею: всі експонати належать до фондів цього музею і чимало з них експонується вперше.
Виставка складається з кількох частин: книги, ілюстрації до творів поета а також портрети Івана Франка та його видатних сучасників.
На виставці експонуються близько 150 книг великого Каменяра, більша половина з яких різночасові прижиттєві видання окремих праць та публікацій у тодішніх часописах. Серед раритетів виставки – посмертне видання поеми „Мойсей”, яке вийшло 1922 року у видавництві „Нові шляхи” у серії „Новітня бібліотека”, окремими групами представлені прижиттєві прозові видання „Галицькі образки” (1885 р.), „Малий Мирон та інші оповідання” (1903 р.), „Маніпулянтка і інші оповідання” (1904), „Рутенці” (1913 р.) та інші, твори про життя і діяльність Франка, видані в основному посмертно.
Надзвичайно цікавою частиною виставки є ілюстративна франкіана, де представлено чимало оригінальної графіки, зокрема велика збірка виконаних пером і тушшю ілюстрацій до казок Франка художника П. Лапина, маловідомого тепер, але популярного у 1910-20-х роках ілюстратора львівських періодичних видань І. Косиніна та інші.
Родзинкою виставки можна назвати ілюстрації до поеми „Мойсей” Євгена Безніска, виконані протягом 1966-1969 рр. та подаровані музеєві автором. Саме за цей цикл ліногравюр Євгену Безніску було присуджено цьогорічну Шевченківську премію.
„Сьогодні прийшла мода на Івана Франка, хоча чимало інформації, яку друкують сьогодні ЗМІ є спотвореною, це все ж таки свідчить про велике зацікавлення постаттю Івана Франка” — сказав під час відкриття виставки відомий франкознавець, професор ЛНУ імені Івана Франка Михайло Гнатюк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ