Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові експерти обговорили ворожнечу та нетерпимість під час виборів Президента

26 березня у Львові пройшло засідання Прес-клубу на тему "Ворожнеча і нетерпимість до кандидатів у Президенти як виборча технологія. Як їх зупинити за для консолідації виборців заради майбутнього України?" Спікери заходу висловили свої думки та пропонували варіанти вирішення цих питань.

Фото Прес-клуб

На думку Мирослава Мариновича, віце-ректора Українського католицького університету, причина нинішньої стиуації із "чорним", сповненим ненависті, інфопростором у викривленні двох важливих понять демократії – виборів та журналістського розслідування.

"Для чого наш народ боровся за інструмент виборів? Для того, щоб час від часу можна було перевірити свій шлях і зі скількох варіантів подальшого руху вибрати найкращий. Натомість ми перетворили інструмент виборів у забаву людини, яка потрапила у кімнату з кривими дзеркалами. І виборець намагається знайти у тих дзеркалах кандидата з прямими пропорціями. В результаті, замість обрання шляху розвитку, ми шукаємо найчистішного, невикривленого кандидата", - сказав віце-ректор УКУ.

Друге викривлене демократичне поняття – журналістські розслідування, які, за словами Мариновича, зараз не дають правдивого розуміння суспільства, а роблять так, що люди губляться між правдою та напівправдою.

Мирослав Маринович. Фото Прес-клуб

"У цьому відповідальність штабів. Адже їх завдання не виокремити кращі здобутки своїх кандидатів чи їх перспективи, а виокремити негатив їх суперників. А неспроможність суспільства, в свою чергу, розрізнити правду від брехні створює ситуацію, коли штаби не можуть відмовитись від цих способів, тому що вони приносять успіх", - пояснив віце-ректор УКУ.

Віталій Новосад, член ради Львівської обласної організації політичної партії "Наш край", зазначив, що через виборчі технології, які застосовують ключові кандидати, велика кількість виборців не хоче голосувати.

"Близько 20% виборців ще не визначились. Попри велику кількість кандидатів, вони не хочуть голосувати, через брудні технології, які були застосовані. Це мало б бути пересторогою для політиків. На жаль, ми не отримали від них відкритих дебатів. Натомість вся кампанія перетворилася на обливання брудом один одного. Попередні кампанії можна було охарактеризувати «влада проти опозиції» зараз «всі проти всіх", - наголосив Новосад.

Віталій Новосад. Фото Прес-клуб

Також представник "Нашого краю" сказав, що в рамках цієї кампанії ми не отримали відповіді на ключові питання.

"На мою думку, тема корупції була, по суті, відсунута на другий план. Ми не отримали відповідей на питання, що буде з ринком землі, не було на устах політиків реформи місцевого самоврядуванняю. А це достатньо важливі речі. Прості відповіді на ці прості питання прояснили б загальну ситуацію", - додав Віталій Новосад.  

Богдан Панкевич, член політради Української Галицької партії, вважає, що ця президентська кампанія є гібридною. Він пояснює це відсутністю дебатів та достовірної інформації про політиків.

"Ми не можемо побачити, як кандидати відповідають на питання опонентів, виборців, кваліфікованих експертів чи журналістів. Ми просто отримуємо про кожного кандидата інформацію або в ангельсьому форматі або тупе очорнення. Це створює картинку хаосу і нетерпимості. Ми фактично будемо голосувати за штучно створений образ, тому що жоден з агітаторів не має справжньої інформації про свого кандидата", - сказав Панкевич. 

Богдан Панкевич. Фото Прес-клуб

Усі спікери заходу погодились, що єдиним шляхом до припинення ворожнечі та нетерпимості є об’єднання кандидатів перед другим туром та вирішення проблем за столом переговорів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ