Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові комунальні підприємства обійшли систему ProZorro на 16 млн грн

Львівські комунальні підприємства-монополісти від серпня 2016 по 28 квітня 2017 року уклали 54 угоди на загальну суму понад 16 млн грн поза системою публічних закупівель ProZorro. Про це учора, 8 червня, під час засідання сесії Львівської міської ради повідомив депутат Мирослав Данилків.

Він нагадав, що виконавчий комітет Львівської міської ради 13 січня 2016 року прийняв рішення №13 «Про здійснення електронних закупівель у м.Львові». Цим рішенням він зобов’язав всі виконавчі органи, комунальні заклади, установи та підприємства Львівської міської ради здійснювати закупівлю товарів та послуг, вартість яких перевищує  50 тис. грн. та не перевищує меж, встановлених Законом України «Про публічні закупівлі», у системі електронних державних закупівель ProZorro.

«Проте, всупереч цьому рішенню, виконавчі органи, установи та комунальні підприємства Львова продовжують здійснювати закупівлі, укладаючи договори на «допорогові» суми (більші 50 тис. грн) без проведення торгів.

Так, експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» підрахували, що загалом із серпня 2016 по 28 квітня 2017 року з порушенням згаданого рішення виконавчого комітету, комунальні підприємства уклали 54 угоди на загальну суму понад 16 мільйонів гривень. Найбільше таких договорів, а саме - 29 на суму понад 7 мільйонів гривень, уклало комунальне підприємство «Львівводоканал». Серед «лідерів» також ЛКП «Львівелектротранс» та ЛКП «ШРП Залізничного району».

Втім, замість того, щоби змусити замовників здійснювати закупівлі через систему ProZorro та притягнути порушників до відповідальності, виконавчий комітет 28.04.2017 року прийняв зміни до свого рішення, якими дозволив замовникам-монополістам проводити «допорогові» закупівлі взагалі без застосування системи ProZorro. Таким чином, ці замовники отримали можливість непублічно, самостійно, без проведення конкурентних торгів проводити закупівлі до 5 млн. грн.», - заявив Мирослав Данилків.

Зважаючи на це? Мирослав Данилків  просить ініціювати скасування рішення виконавчого комітету Львівської міської ради № 334 від 28.04.2017 року.

Також він вимагає притягнути винних посадових осіб виконавчих органів, комунальних закладів, установ та підприємств Львівської міської ради до відповідальності за ухилення від здійснення закупівель у системі електронних державних закупівель ProZorro.

Депутат вимагає забезпечити дотримання всіма виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Львівської міської ради рішення виконавчого комітету «Про здійснення електронних закупівель у м.Львові».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ