Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обстежили понад 22 тис. балконів: понад 3 тис. в незадовільному стані

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
У Львові триває масове обстеження балконів у житлових будинках. За інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, районні комісії вже перевірили 22 121 балкон, з яких 3 611 виявилися у незадовільному стані.

Власників цих балконів уже попередили про необхідність приведення приватної власності до належного стану. А тим, хто матеріально не спроможний цього зробити, запропонували взяти участь у програмі співфінансування невідкладного чи капітального ремонтів, де місто готове покрити до 80% вартості робіт.

Як пояснила Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, у кожному районі міста створені відповідні робочі групи, які вже місяць обстежують балкони. Станом на сьогодні комісія перевірила понад 22 тис. балконів, з них у незадовільному стані виявились майже 16%. За проміжними результатами перевірок найбільше аварійних балконів знаходяться у Галицькому районі, найменше - у Сихівському. Загалом інспектування балконів у Львові мають завершити до 14 жовтня 2023 року. Після цього комісія складе відповідні акти із підсумками: скільки балконів є в хорошому стані, скільки - у задовільному, а скільки потребують негайного ремонту.

«Комісія за участю представника управляючої компанії чи ОСББ, представника району, проводить огляд плити, перил балкону і визначає, який його стан. Коли комісія бачить, що балкон у поганому стані, то дає припис мешканцю про те, що він повинен привести балкон до належного стану, щоб не допустити травмування себе та/або  перехожих. А далі необхідно замовити експертний висновок у спеціалізованої організації, яка дасть належну оцінку стану балкону. Якщо цей висновок підтвердить аварійність, то тоді балкон необхідно відремонтувати.

Якщо сума ремонту для мешканця є непідйомною, то він може зібрати відповідний пакет документів і подаватися на участь у міських Програмах з відновлення балконів. У Львові вже діє дві Програми – Програма з реставрації балконів у будинках, які є пам’ятками архітектури, і, відповідно, Програма ремонту балконів у будинках, які не є пам’ятками», - повідомила Ірина Маруняк.

Нагадаємо, мешканцям, які є власниками балконів у будинках-пам’ятках архітектури, для проведення ремонту балкону необхідно подаватися на Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Детальніше консультацію щодо цієї програми можна отримати, звернувшись в управління охорони історичного середовища. А документи потрібно буде подати до ЦНАП. Детальніше про цю програму можна прочитати тут.

Власники індивідуальних балконів у будинках - не пам’ятках архітектури, що перебувають у поганому стані, можуть подаватися на спеціальну Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків у проведенні невідкладного чи капітального ремонтів, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках Львівської МТГ. Ремонт балкону відбуватиметься на умовах співфінансування: 80% готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем.

Детальніше про ці програми тут 

До уваги журналістів, наступного тижня буде організовано виїзд на перевірку балконів. Про час та адресу буде повідомлено додатково, стежте за анонсами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ