Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові почастішали випадки шлунково-кишкових захворювань

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб, сьогодні, 20 липня, станом на 9 годину ранку зафіксовано вже 59 пацієнтів із харчовим отруєнням під час святкування весілля, а ще в суботу таких хворих було 44 особи. Серед хворих також є 15 дітей. Всі люди, у котрих було виявлено розлади госпіталізовані: 4 у Перемишлянській лікарні та 55 осіб у Львівській обласній інфекційній лікарні.

За попередніми висновками санепідемстанції, причиною спалаху захворювань гостей весілля стала сальмонела.

«Офіційні результати дослідження будуть лише завтра. Проте вже було виявлено багато відхилень від норм якості продуктів, спостерігається патогенна та умовно патогенна флора. За результатом серологічного дослідження було виявлено сальмонельоз», - повідомила в.о. головного держаного санітарного лікаря Львова Вікторія Нижник.

Як повідомила головний лікар-інфекціоніст Львова, Королюк Леся Володимирівна, решту гостей весілля зараз тримають на контролі та проводять обстеження, оскільки навіть у тих, хто добре себе почуває, симптоми могли ще не проявитися, або ж вони можуть бути носіями інфекції.

«Наші лікарі відвідують потерпілих вдома, проводять обстеження та за необхідності госпіталізують їх», - розповіла Леся Королюк.

Влада міста стурбована такою подією, тому уважно спостерігає за її розгортанням та вирішенням.

«Для нас дуже важливе здоров’я громадян, тому ми контролюватимемо вирішення ситуації з отруєнням такої великої кількості людей. Щодо винуватців будуть прийняті відповідні міри покарання», - зазначив міський голова Андрій Садовий.

За словами Лесі Королюк, шлунково-кишкові захворювання проявляються у вигляді таких симптомів, як нудота, одноразова чи багаторазова блювота, біль у животі (локалізований у нижній або епігастральній ділянці, а також «розлиті» болі), також характерні рідкі випорожнення.

Для того, аби запобігти гастроентерологічним захворюванням, необхідно уважно ставитися до продуктів харчування. Лікарі рекомендують утримуватися від вживання готових м’ясних виробів, молочних продуктів, куплених на стихійних ринках, не вживати печиво та інші кондитерські вироби, які містять креми. Також в часі подорожей в гори не рекомендується пити воду із сумнівних джерел, оскільки вода може мати небезпечний бактеріальний склад. У таких випадках рекомендується застосовувати спеціальні пігулки, які нейтралізують бактеріальний склад води, або ж запасатися питною водою заздалегідь.

Для тих людей, які подорожують екзотичними країнами, не рекомендується в перші дні вживати місцеву кухню. «Бажано спершу вживати їжу, характерну для Європи, а вже за кілька днів, коли організм адаптується, пробувати невеликими порціями місцеву кухню, - вважає Королюк Леся.

«У швидку медичну допомогу щодня звертається 4-5 хворих із розладами шлунково-кишкового тракту. Ми просимо жителів міста бути уважними щодо їжі, яку вони вживають та до місць, де вони її купують», - зазначила головний лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги Наталія Поважук.

Довідка:

У випадку, коли хтось із ваших знайомих має симптоми шлунково-кишкового захворювання, необхідно розпитати людину, яку їжу вона вживала перед тим, де ця їжа була куплена та хто ще вживати цю їжу разом з людиною. Якщо симптоми не є гострими необхідно звернутися до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста. У разі гострих проявів необхідно викликати швидку допомогу для невідкладної госпіталізації та обстеження, за номером телефону 103.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ