Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові попрощались з Блаженнішим Любомиром Гузаром

Сьогодні, 3 червня, у Львові тисячі вірян попрощались з духовним провідником, Архиєпископом-емеритом Української греко-католицької церкви, Почесним громадянином міста Львова Блаженнішим Любомиром Гузаром. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.
Олександр Мазуренко

Заупокійна Архиєрейська Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав Шевчук спільно зі Священичим Синодом, відбулась в Архикатедральному Соборі Святого Юра. Відтак, скорботна піша хода за домовиною з тілом Кардинала пройшла зі Святоюрської гори центром міста до храму Святого Архистратига Михаїла. Там відслужили Чин панахиди, і опісля кортеж з тілом Блаженнішого виїхав до Києва, де 5 червня Його поховають у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового.

Майже дві доби у Львові тривало прощання із Блаженішим Любомиром Гузаром. Віддати шану Архиєпископу Української греко-католицької церкви до Собору святого Юра приходили тисячі людей, паломників з інших міст та областей України. Приносили квіти і приводили з собою дітей.  У храмі постійно відбувались чування, читали Євангеліє, а сьогодні зі Святоюрської площі транслювали Заупокійну Літургію.

 «Особливо сьогодні, думаю, Блаженніший Любомир звертається зі словами подяки і вдячності до української родини, до батьків, матерів, синів і дочок, внуків і внучок. Його діти впізнавали одразу, ніколи не треба було пояснювати, хто він такий. Думаю, надзвичайно глибоким маршем на захист сім’ї провів сьогодні наш Батько, наш Блаженніший Любомир вулицями княжого Львова. Він каже вам «спасибі», батьки, які дбаєте про виховання своїх дітей, про християнське виховання, яких вчите вірити у Бога. сьогодні Львів переживає щось подібного, як у дні похорону Праведного Андрея Шептицького. Сьогоднішній день тут творить історію. Блаженніший сьогодні прощається з усіма своїми співбратами з інших церков, з інших спільнот, які тут присутні, які приходили минулого вечора до Собору св. Юра, щоб молитись за упокій його душі. Усім він каже щире «спасибі», він вкотре простягає свою дружню руку і каже: «єднаймося в ім’я Боже». Сьогодні він від’їде до Києва, щоб лягти на вічний спочинок біля хрещальної купелі нашого сивоголового Дніпра-Славутича, щоб спочити там, де народилась наша київське церква, щоб звідти голосити своєю присутністю правду проукраїнську церкву і її божий люди. Думаю, Блаженніший сьогодні прощався би з вами з гумором. Думаю, сьогодні він нам каже: «з радістю прощаюся, але до зустрічі в небі». Проживімо наше життя так, щоб іти за ним, за Любомиром, і з ним ще раз зустрітись у Небесному Царстві, бо своєю постаттю він показує, що це можливо зробити. Прощай, княжий Львове. Сумуй і радій. Прощай, княжий Львове. Молися і працюй. Прощай, княжий Львове. Люби і живи у мирі. А ми тобі, наш дорогий Батьку, кажемо: «спочивай, молись за нас», - зазначив у прощальному слові біля Храму Архистратига Михаїла Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ. 

Нагадаємо, домовину з тілом Архієпископа-емерита УГКЦ з Києва до Львова привезли в четвер близько сьомої години вечора. Заупокійну молитву відслужив Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав (Шевчук)  у співслужінні з Митрополитом Львівським Ігорем Возьняком та єпископами Української греко-католицької церкви, а також з Архієпископом і Митрополитом Львівським Римо-католицької церкви Мечиславом Мокшицьким. У п’ятницю відбулась Заупокійна Літургія, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор Возьняк, Архієпископ і Митрополит Львівський, у співслужінні із єпископами Священного Синоду та сотрудниками Собору. А ввечері у храмі був відслужений Чин монашого Парастасу.

Зазначимо, у четвер, 1 червня, у Львові було оголошено День жалоби за Блаженнішим Любомиром Гузаром, а у п’ятницю і сьогодні Львів був у скорботі, тому місто утрималося від проведення  гучних розважальних заходів. Також на Ратуші розмістили банер із зображенням Глави Української греко-католицької церкви з 2001 до 2011 років.

Нагадаємо, 31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит УКГЦ.  Любомир Гузар очолював Українську греко-католикьку церкву протягом 2005-2011 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ