Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Спорт

У Львові презентують відео про перші лещетарські змагання України

Нещодавно Львівська обласна рада оголосила 2022 рік роком родини Пежанських. Про заходи, які у зв’язку з цим будуть відбуватися, Гал-інфо розповів голова “УФОТО” Роман Метельський.
Іван Боберський демонструє техніку їзди на лещетах. Львів, не пізніше 28 лютого 1912 р. З часопису “Вісти з Запорожа” (м. Львів).

Найближчою подією, що згадав очільник Українського фотографічного товариства, буде презентація найстаріших змагань українських лижників, зафіксованих на кіноплівку.

“Це буде 15 лютого. Презентація і показ сенсаційної знахідки – найдавнішого українського спортового фільму, який знайшли в архівах Чикаго. Запис Олександра Пежанського. 15 лютого 1929 року у Львові на Погулянці були перші українські лещетарські змагання, які він зафільмував” – ділиться Роман. 

Також фотографічне товариство планує організувати виставку стрічок та фотографій, присвячену архітекторові. 

“6 березня “УФОТО” проведе кіно-фотовечір Олександра Пежанського, якому, власне, і виповнилося б 130 років” – сказав Роман Метельський.

У найближчі декілька місяців відбудеться більше заходів,  але їх дата поки невизначена.

“В процесі ще вирішуємо, які будуть подальші події. В нас буде наукова конференція, багато різних передач та екскурсій. Взагалі, дуже багато планів” – повідомив голова “УФОТО”. 

Перший захід із низки наукових та мистецьких подій до святкування року родини Пежанських вже проведено. Це була екскурсія “Родина Пежанських і Музичне товариство імені Лисенка”.

Нагадаємо, з сім’ї Пежанських вийшло декілька суспільних діячів, що мали велике значення для української самосвідомості та культури Галичини – а, говорячи про Михайла, України в цілому. 

Пежанські, у додаток до величезного архітектурного внеску в розбудову Львова, ходили серед таких визначних фігур, як Михайло Грушевський, Володимир Шухевич, Карло Бандрівський, Володимир Гнатюк, Іван Левинський, Роман Придаткевич, Степан Федак.

Найвідомішими серед родини Пежанських залишаються три імені:

Григорій: український інженер-архітектор австрійської доби. Він причетний до проєктування головного корпусу Львівського Політехнічного університету, а також трибун на 8 тис. глядачів поблизу головної алеї Крайової виставки 1894 року. 

Найвизначнішою за значенням будівлею, з плануванням якої допомагав Григорій Пежанський, можна вважати Руський театр. В цій споруді проводилися вистави, концерти та лекції українською мовою, спортивні змагання. Вона стала одним з найбільших українських національних осередків у Львові.

Олександр: старший син Григорія Пежанського. Також пішов у архітектори. Захоплювався фотографією та живописом. Був солдатом Української Галицької армії. Одним з перших в країні зацікавився кольоровою плівкою, записував виконання українських пісень. 

Проєктував споруди переважно у стилях модерну та функціоналізму, реставрував церкви. Його руці у Львові належать плани будинків №26-40 на вулиці Пісковій, реставрації будівель Народного дому, Конкурсний проєкт відбудови церкви Святого Духа.

1966 року був змушений виїхати до США, де продовжив працювати як фотограф. 

Михайло: молодший син Григорія. Український інженер-будівельник, термінограф. Розробляв житлові домівки, містобудівні проєкти, міські комунікації. Активно сприяв діяльності «Пласту». Під час українсько-польської війни брав участь у розвідувальних операціях львівських пластунів.

У 1949 році виїхав до США, де працював інженером. Допомагав українській громаді, перевидавши близько 250 примірників словників для наших вчених за кордоном. За свій кошт збирав термінологічні словники, які були заборонені в УРСР. Фотографував експонати українських митців.

Пристрасть молодших Пежанських до фотографії зберігла стільки українського, що цю родину можна мимоволі порівняти з Квіткою Цісак. Тим паче, що Олександр Пежанський – людина багатьох захоплень – колекціонував аудіозаписи на сконструйований власноруч прилад. Його доріжки "Вівці мої, вівці" та  "Через сад-виноград" у виконанні Соломії Крушельницької стали найкращими з відомих, коли потрапили з Америки до музею співачки.

Окрім Пежанських, 2022 рік офіційно визнано також роком Соломії Крушельницької та Олекси Новаківського. Це рішення Львівська обласна рада проголосила на сесії 23 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ