Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові створять три територіальні медичні об'єднання

У Львові створять три територіальні медичні об'єднання, нещодавно про таке рішення повідомили у Львівській міській раді. Гал-інфо поспілкувалося з генеральним директором КНП “5-а міська клінічна лікарня м. Львова” Андрієм Миськівим про те, що передбачають такі об'єднання і як це вплине на пацієнтів та лікарів.

З 1 січня 2018 року в Україні вступив у дію закон “Про державні медичні гарантії”, який дав старт медичній реформі.

Перший етап реформи вже відбувся. Він стосувався змін у сімейній медицині. І станом на сьогодні понад 90% львів'ян підписали декларації з сімейними лікарями. 

Понад 90% львів'ян підписали декларації з сімейними лікарями

Зараз триває другий етап – зміна принципів фінансування вторинної та третинної ланок медичної допомоги. Відтепер замість бюджетного утримання, держава закуповує у медичного закладу певну послугу. Відтак, більше коштів отримує той заклад, який лікує більше пацієнтів.

“Ми працюємо з Національною службою здоров'я України, яка чітко платить нам кошти за виконану послугу. Механізм нарахування  коштів на сьогодні йде за статистичний звіт попереднього року, тобто у 2020 році було фінансування, яке нараховувалося за статистикою 2019 року. У 2021 систему довелося змінити, оскільки covid вніс свої корективи. Цього року фінансування  йде за глобальною ставкою - лікарням виплачують і обов'язковий відсоток, і суму, яку вони мали б заробити.  НСЗУ планувала, що до кінця 2020 року лікарні мали б отримувати 60% гарантованої суми й 40% заробляти самі, але у зв'язку з ковідом НСЗУ виплачувала 100% запланований глобальний бюджет. Лікарням не потрібно було доводити, що вони заробили ті 40%. Проте у 2021 році 100% платитимуть тільки за перший квартал, у другому будуть платити 95%, у третьому - 90%, а у четвертому - 85%, тобто у четвертому кварталі лікарням необхідно буде заробити 15% коштів.  Як на мене, це не буде критична сума, але вона і не мала. Крім того, я прогнозую, що НСЗУ повернеться до своїх запланованих 60% фінансування наступного року. Тут виникає велике питання, чи зможе кожна лікарня заробити ці гроші. Територіальні медичні об'єднання можуть стати рішенням”, - пояснив Андрій Миськів. 

Львівські медзаклади стануть засновниками трьох ТМО:

1. Львівське ТМО “Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги”. Воно об’єднає медичні центри:

  • “Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги м. Львова”;
  • “8-му міську клінічну лікарню м. Львова”;
  • “Міську дитячу клінічну лікарню м. Львова”.

2. Львівське ТМО “Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги”. Сюди увійдуть медичні центри:

  • “Львівська 1-ша міська клінічна лікарня імені Князя Лева”;
  • “4-та міська клінічна лікарня м. Львова”;
  • “5-та міська клінічна лікарня м. Львова”;
  • “Лікарня «Госпіс» м. Львова”.

3.  Львівське ТМО “Акушерства та гінекології” об’єднає такі медичні центри:

  • “Пологовий клінічний будинок № 1 м. Львова”;
  • “3-тя міська клінічна лікарня м. Львова”.

ТМО керуватимуть генеральні директори. А кожен окремий медичний центр матиме медичного директора. Всіх керівників ТМО обиратимуть на конкурсній основі.

“Наразі лікарні об'єднували за профілем роботи. Це заклади,  які надають схожу допомогу, мають однакові послуги.  Львівське ТМО “Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги”, до якого входить і 5-та лікарня, в основному займатиметься плановим лікування, хоча до нас також звертаються пацієнти з невідкладними станами чи ті, які потребують ургентної допомоги”, -  зазначив пан Андрій. 

Він також додав, що основна мета об'єднання лікарень – якісно та безперервно надавати усі медичні послуги: “Об'єднавшись і реорганізувавшись ми зможемо існувати, бо поодинці буде важко.  ТМО дасть можливість поєднувати пакети послуг, які має кожна лікарня, закуповувати менше обладнання. Крім того, пацієнти зможуть отримати необхідні послуги в тій чи іншій установі, але в одному об'єднанні. Зараз в закладах є різні спеціалізації лікарів і для того, щоб нам надати хворому певну допомогу іноді доводиться лікарів брати  до себе на 0,25 ставки. Коли буде одне об'єднання,  лікар  зможе з одного закладу в інший і надавати там послуги, бо за посадовою інструкцією його місце роботи там, де він надає медичну допомогу”. 

Крім того, за словами Андрія Миськіва, при реорганізації можуть бути скорочення персоналу, але це має лякати тільки  тих, хто не хоче працювати якісно та ефективно: “Люди повинні відповідати вимогам, вони повинні працювати добре.  Хоча реформа першочергово для пацієнтів, медичні працівники також заслуговують на гідні умови роботи та гідну заробітну плату”.  

Проте загалом на роботу лікарів об'єднання ніяк не вплинуть. А ось для пацієнтів це стане можливістю отримати більш якісну допомогу. 

“Це варіант отримати кращі умови для пацієнтів.  Загалом зараз є тенденція щодо зменшення пацієнтів. Це абсолютно нормально, навіть добре, бо це значить, що поширилося амбулаторне лікування, розвинулася сімейна медицина, основне завдання якої  -  профілактика. До того ж це краще для держави, бо доведеться виділяти менше коштів на лікування. Проте, якщо  не покращити умови в лікарнях та якість медичних послуг, відтік  пацієнтів призведе до того, що у лікарень буде менше коштів. Ми ризикуємо опинитися в ситуації, коли керівнику лікарні треба буде думати чи купити медикаменти, чи виплатити заробітну плату. А оскільки НСЗУ вимагає на перше місце ставити пацієнта, доведеться купувати ліки, - це означає, що лікарі залишаться без грошей і тоді вже про якісну медицину годі й говорити. Тому ми мусимо зробити все, щоб і пацієнт був забезпечений усім необхідним, і лікарі не залишилися без заробітної плати”, - підсумував Андрій Миськів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ