Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові триває виставка голограм дерев’яних церков Дрогобиччини

Нагадаємо, минулого понеділка, 15 січня у Львівському музеї історії та релігії відбулась презентація шоу голограм храмів Дрогобиччини.

Це спільний благодійний проєкт Львівського музею історії та релігії, СПА-готелю “RESPECT" та благодійного фонду "Допомога і Турбота". Його мета не лише зберегти та популяризувати архітектуру регіону, але й зібрати 1 000 000 гривень на дрони для ЗСУ.

Усі 3D експонати мають інформаційну табличку з описом, географічною позначкою на карті та QR-кодом, який дає можливість за допомогою смартфона перейти на сторінку, яка містить ще більше інформації про конкретний культурний об’єкт. 

Як зазначив на відкритті виставки директор музею Орест Малиць: "Це чудова можливість "побачити" пам’ятки культури для тих, хто не має можливість бути безпосередньо біля тієї церкви десь в якомусь селі Дрогобицького району".

Проєкт реалізували за ініціативи співвласника готелю СПА-готелю “RESPECT" Ігоря Куруса. Він розповідає: "Спершу проєкт було створено у 2023 році за підтримки Українського культурного фонду і мав назву "Парк голограм у Східниці", але оскільки після завершення проєкту залишилися робочі матеріали і була можливість попросити проєкційні вентилятори, то вирішили зробити таку благодійну акцію. Це для того, аби кошти, які виділила держава на культурну спадщину, повернути державі у вигляді допомоги армії".

Також Ігор Курус додав, що кожна 3D модель це дуже деталізована фотограмметрія дерев’яних храмів. А ще чудовий матеріал для збереження церков і можливість нагадати мешканцям сіл, що їхні церкви цікаві іншим.

Реалізація проєкту тривала 4 місяці, найскладнішою була його технічна частина, а саме зйомки, які тривали півтора місяця.

Керівник благодійного фонду "Допомога та турбота" Мирослав Хом’як зазначив, що дуже пишається тим, що саме їхній фонд є причетний до цього благодійного проєкту. Він розповів, що у такий нелегкий час для країни не може бути осторонь таких подій, адже кожен повинен робити вклад для своєї країни при кожній нагоді. Він підкреслює на тому, що аби люди були ще активніші і допомагали, треба організовувати щось для заохочення.

"Це не перший і не останній благодійний проєкт, попереду тільки більше. Дуже пишаємось людьми, які не уникають таких подій, а роблять все заради перемоги", – зазначив Мирослав Хом'як.

Він додав, що найголовніша мета проєкту – зібрати 1 000 000 гривень для допомоги нашим захисникам, а саме на закупівлю дронів. 

Виставка у Львівському музеї історії та релігії буде відкрита до Великодня. Завітати, дізнатися щось нове для себе можуть як жителі Львова, так і гості міста, а найголовніше зробити добру справу, купивши квиток.

Підготувала Макарук Ольга

Редактура Юлії Лаврук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ