Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам`ять львівських професорів, розстріляних на Вулецьких пагорбах

Сьогодні, 2 липня, відбулося вшанування 75-ої річниці загибелі львівських професорів на Вулецьких пагорбах. Участь у заходах взяли представники обласної та міської влади,Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, академічна спільнота та громадськість міста. Окрім того, присутні були ректори та представники вищих навчальних закладів Польщі. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника відомим львівським ученим, які були розстріляні німецькими нацистами у 1941 році. Цей меморіал був відкритий 3 липня 2011 року і приурочений до 70-х роковин від часу тих трагічних подій. За підсумками міжнародного конкурсу на кращий проект пам’ятника перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сьліви (Краків) та архітекторів Олега Трофименка і Дмитра Сорокевича (Львів).

Монумент є своєрідною аркою, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – «Не убий!» – суттєво порушена, ніби збита. Це символізує те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісність конструкції світу.

Довідка.

Через тиждень від початку радянсько-німецької війни, 30 червня 1941 року, частини вермахту зайняли Львів. Вже 1-2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, визнаних ворогами гітлеризму. Одна з них під орудою бригаденфюрера СС Е.Шонґарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39 професорів львівських вищих навчальних закладів. Жертвами нацистів стали відомі науковці, зокрема, викладачі Львівської політехніки К Бартель, К.Вайгель, А.Ломницький, Броніслав і Зигмунд Лоншан де Бер’є, С.Пілят, В.Круковський, В.Стозек та інші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ