Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові за два роки для дітей-сиріт придбали 5 квартир

У Львові 2016-2017 рр місто придбало 5 квартир для дітей-сиріт у співфінансуванні з опікунами. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У Львові з 2016 року діє «Міська цільова Програма співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа на період 2016-2025 роки», яка затверджена Ухвалою Львівської міської ради від 14.07.2016 № 788. Відповідно до цієї Програми місто допомагає придбати житло дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування у співфінансуванні з опікунами. За цією Програмою у 2016 році було придбано 3 квартири (2 в м. Дублянах та 1 у м. Львові). У 2017 році було придбано 2 квартири. Завтра, 2 березня, на засіданні виконавчого комітету ЛМР, буде розглянуто рішення про закріплення за позачерговиками (дітьми-сиротами) придбаних квартир у 2017 році за вказаною Програмою.

«Програми, які у нас сьогодні діють, щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, - це міська Програма на 2014-2017 роки щодо забезпечення житлом дітей-сиріт. Її плануємо продовжити ще на 5 років. І є Міська цільова Програма співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа на період 2016-2025 роки. Звернення на цю Програму подають як і опікуни так і діти, які працюють і мають певні кошти. Розробником цієї Програми були відділ у справах дітей ЛМР спільно з батьками-опікунами», - розповіла Галина Мазур, заступник начальника управління житлового господарства, начальник відділу облік та закріплення житла ЛМР.

Так, згідно «Міської цільової Програми співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа на період 2016-2025 роки», було придбано квартиру для Петра Ройка. Хлопцю у квітні цього року виповнюється 20 років. На участі у Програмі співфінансування звернулася його мама-опікун.

«Це була ініціатива мого опікуна. Я її називаю мама, бо вона мене виховала. Вона придбала мені квартиру у співфінансуванні з міською радою. 70% від вартості оплачувала міська рада, а 30% це були накопичені кошти від моєї мами.

Квартира була придбана у 2016 році, а заселився я сюди з липня 2017 року. Ремонт тут був зроблений. Стояв унітаз, ванна, бойлер, плитка газова. Зараз я сам оплачую усі компослуги, сам готую їжу, прибираю. Мама приїздить до мене в гості, а я до неї. Місце проживання мені подобається: спокійне, затишне, гарна природа. До того я жив з мамою у Брюховичах. Це щось схоже на Дубляни.

Своєї біологічної мами я не знаю. Батько помер, коли мені було 8 років. Він мене провідував, зокрема коли я жив у будинку для малих дітей сиріт на вул. Таджицькій. Потім мене забрали у Брюховичі, в будинок сімейно типу. Моя мама-опікунка виховувала 10 дітей і одного свого рідного сина.

Коли б не цей проект співфінансування, я не знаю, де міг зараз бути і де жити. Як мені розповідала моя мама, у списку по загальній черзі на придбання квартири я був десь після 2000 номеру. Тому не відомо, коли б міг отримати квартиру», - розповів Петро Ройко.

За словами Ірини Маруняк, директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, у міському бюджеті на цей рік передбачено 2 млн. грн для придбання квартир для дітей-сиріт.

«Згідно «Міської цільової Програми співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа на період 2016-2025 роки», має бути дольова участь у співфінансуванні опікунів. Опікуни оплачують 30% від вартості квартири. Про цю Програму опікуни знають через районні відділи дітей, також інформація розміщена на сайті міської ради. Тому, опікуни на початку року можуть надати свої заявки у відділ у справах дітей. Є опікуни, які бажають придбати квартиру цього року, є такі які хочуть купити квартиру на наступний рік. Тому ми зважаємо на бажання опікунів. Зокрема, хтось хоче квартиру з ремонтом, хтось без, бо може сам його провести. Також ми враховуємо думку опікуна щодо придбання квартири у тому чи іншому районі. Тому у кожному конкретному випадку приймаються свої рішення. Для цього створена комісія у Львівській міській раді, яка розглядає ці питання.

Завдання цієї Програми - щоб максимально допомогти дітям-сиротам. Адже коли дитина досягає 18 років, їй важливо мати якусь основу. Тому, хочу подякувати опікунам, які акумулюють кошти для закупівлі квартир дітям-сиротам. Тоді дитина, розпочинаючи свій самостійний шлях, маючи житло - має певний старт. Це дуже важливо. Тому на цей рік у міському бюджеті ми передбачили 2 млн. грн для придбання житла дітям-сиротам.

У 2016 році по цій Програмі придбано 3 квартири: 2 в м. Дублянах, 1 у м. Львові. Квартири, які придбані в Дублянах, придбані з ремонтом, встановлена сантехніка, світильники. Тобто дитина-сирота могла вже на другий день сюди поселитися і проживати.

Крім того, створена ще одна конкурсна комісія, яка визначає у кого купувати квартири. На сайті міської ради розміщується інформація про наміри купити квартири, подаються заявки у будівельні компанії і конкурсна комісія розглядає ці заявки і приймає рішення, де купити квартиру. Переможцем стає той забудовник, хто запропонував найнижчу ціну. Також, коли ми подаємо оголошення на сайт міської ради, то прописуємо в якому районі має бути квартира, з ремонтом чи без ремонту. Відповідно забудовник знає, які є вимоги», - розповіла Ірина Маруняк.

За її словами на виконання «Міської цільової Програми співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа на період 2016-2025 роки», затвердженої Ухвалою Львівської міської ради від 14.07.2016 № 788, департаментом житлового господарства та інфраструктури у 2016 році придбані 3 квартири для позачерговиків зазначеної пільги (кошти опікунів – 595 935,00 грн: з бюджету міста Львова – 1 390 514, 00 грн.). У 2017 році придбані 2 квартири: кошти  міського бюджету м. Львова – 974 400, 00 грн.; кошти опікуна – 417 600, 00 грн.

Як повідомила Галина Мазур, заступник начальника управління житлового господарства, начальник відділу обліку та закріплення житла ЛМР, до прийняття даної Програми, єдиним можливим варіантом вирішення житлових питань дітей-сиріт було надання неповноцінного житла, з метою тимчасового поліпшення житлових умов до підходу основної черги.

За період з 01.01.2006 року до 31.12.2017 року Львівською міською радою позачерговикам, які користуються пільгою, як діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та особам, які повернулись з дитячих установ, від опікуна (піклувальника) надавалось неповноцінне (підмінне) житло з метою тимчасового поліпшення житлових умов до підходу основної черги (всього 23 квартири): 2006 рік – 1; 2007 рік – 3; 2008 рік – 5; 2009 рік – 3; 2010 рік – 2;  2011 рік – 4; 2012 рік – житло не надавалось; 2013 рік – 1, 2014 рік – 1, 2015 рік – 3 квартири, 2017 рік – 1 квартира.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ