Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У людей зростає потреба на психологічну та соціальну підтримки, - психолог

Саме психічне здоров'я українців особливо страждає під час війни. Втім без задоволення базових потреб – наявність помешкання, харчів та інших безпекових заходів – дуже складно надавати психологічну допомогу.

На цьому наголосив Орест Сувало, член робочої групи медико-психосоціальної допомоги, координатор проєкту «Психічне здоров’я для України», у медіацентрі “Україна” у четвер, 15 вересня. 

Кілька днів тому, як розповів Орест Сувало, МОЗ опублікувало соціологічне опитування, де можна побачити, що в українців є ресурси й поки вони відчувають досить такий показовий рівень добробуту. Проте психолог пояснює, наші психологічні та внутрішні ресурси вичерпуються і люди повинні знати, де шукати підтримки, допомоги та не боятися за нею звертатися.

“З погляду на психічне здоров'я, ми проходимо другу і третю стадію реакції на стрес. Перша стадія – це напруження, друга – адаптація й остання стадія – це виснаження. Ми десь на межі стадії адаптації”, – додав експерт. 

З настанням холодів у суспільстві частіше виражаються тривога та страх, адже люди не знають, яких непередбачуваностей слід чекати. 

Галина Бордун, радниця начальника Львівської ОВА, повідомила, станом на березень більшість людей обходились допомогою психолога зі служби, втім зараз потреба в консультаціях психіатра зросла в рази. Також люди, які приходять в консультативно-координаційні центри з настанням холодів частіше звертаються по теплий одяг, обігрівачі, генератори та харчові продукти. 

Ініціатива створення координаційних центрів зі залученням фахівців, що надають психосоціальну підтримку є добрим способом бути ближчими до людей, які потребують допомоги та залучати місцевий ресурс, переконаний Орест Сувало. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ