Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Національному музеї у Львові покажуть відреставровані ікони «Страсті Христові» та «Страшний Суд»

Фото з ФБ Національного музею у Львові.
Фото з ФБ Національного музею у Львові.
Фото з ФБ Національного музею у Львові.
Фото з ФБ Національного музею у Львові.
1/2
У вівторок 23 квітня о 16:00 запрошуємо до Національного музею у Львові ім.А.Шептицького (просп. Свободи, 20) на презентацію нововідреставрованих ікон ІІ пол. XVI ст. «Страсті Христові» та «Страшний Суд» із церкви Вознесення Господнього у с. Багнувате (Турківський р-н,Львівська обл.).

«Страсті Христові» та «Страшний Суд» з Багнуватого є найдавнішими парними українськими іконами цієї тематики, що походять з однієї церкви та створені одним майстром. Подібних парних зразків уціліло дуже мало. Ікони з Багнуватого буде запрезентовано вперше, хоча згадані пам’ятки надійшли до Національного музею ще у 1939 році з розформованої збірки Музею Богословської академії у Львові, куди їх разом з іншими іконами цього майстра привіз о. ректор Йосиф Сліпий.

Цьогорічною презентацією нововідреставрованих пам’яток іконопису ми вшановуємо світлу пам'ять Володимира Мокрія – завідувача науково-дослідного реставраційного відділу нашого музею. 
Ікони «Страсті Христові» і «Страшний суд» із церкви Вознесіння Господнього у с. Багнувате належать до останніх робіт В. Мокрія. Упродовж 2017 року Володимир Петрович працював над цими творами з великим запалом і властивим йому почуттям гумору. Вибір ікон став невипадковим, адже їхні сюжети належали до його улюблених, й оcобливо це стосується «Страшного суду». Слід згадати, що Володимир Мокрій свого часу виконав реставрацію найдавнішої збереженої української ікони на цю тему (ХV ст.) зі с. Ванівка, а також ікон із с. Трушевичі (ХVІ ст.) і с. Меденичі (1662), які в музейній експозиції ілюструють вагомі етапи розвитку означеної іконографії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ