Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Нідерландах тепер хочуть референдуму щодо ЗВТ із США

У Нідерландах збирають підписи за референдум щодо Трансатлантичного торгового та інвестиційного партнерства (ТТІР), таким чином ставлячи під загрозу угоду про вільну торгівлю між ЄС і США. Про це повідомляє Euractiv.

Наразі вже близько 100 тисяч голландців підписали петицію з вимогою референдуму. Для того щоб Виборча рада Нідерландів оголосила консультативний референдум необхідно 300 тисяч підписів.

Ініціатором референдуму виступає Соціалістична партія Нідерландів, яка на парламентських виборах 2012 року здобула підтримку 10% виборців і отримала 15 з 150 місць у парламенті.

Речник партії Яспер ван Дійк сказав, що референдум щодо асоціації з Україною дав кампанії з референдуму щодо ТТІР новий імпульс.

"Ми хочемо, щоб це сталося. Ми виступаємо за проведення референдуму по ТТІР" - сказав він.

Водночас голосування щодо ТТІР не може бути організоване доки угода між ЄС і США не фіналізована.

Наразі укладення угоди активно просувається – і ЄС і США хочуть досягти згоди до закінчення президентських повноважень Барака Обами у січні 2017 року. Після того як угоду буде укладено її має ратифікувати Європарламент і парламенти 28 держав-членів.

Організатори нового референдуму у Нідерландах стверджують, що як тільки ТТІР буде фіналізовано вони зроблять відповідну заявку на проведення голосування до Виборчої ради.

Згідно з голландським законом, який набув чинності влітку минулого року, виборці можуть винести на референдум будь-яку міжнародну угоду.

Нагадаємо, на консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ